open-navfaktor-logo
search
Promocija
Miroslav Lajčak počasni doktor Sveučilišta u Mostaru
Nakon dodjele počasnog doktorata, Lajčak će održati predavanja na Sveučilištu
11.09.2019. u 10:55
get url
text

Sveučilište u Mostaru (SUM) dodijelit će sutra titulu počasnog doktora (doctor honoris causa) Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedavajućem Opće skupštine Ujedinjenih nacija i visokom predstavniku u BiH. Ceremonija dodjele počasnog doktorata održat će se na Filozofskom fakultetu, saopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.

Nakon dodjele počasnog doktorata, Lajčak će održati predavanja na Sveučilištu. U knjižici počasnog doktorata koja se prigodno štampa u ovakvim prilikama, komisija za izbor Lajčaka istaknula je kako je "često naglašavao u svojim javnim istupima da je nepravedno i licemjerno Bosnu i Hercegovinu zvati propalom državom jer je Bosna i Hercegovina ono što je međunarodna zajednica napravila od nje".

 Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako mostarsko sveučilište izuzetno cijeni i nastojanja Lajčaka da se ljestvica vrijednosti SUM-a danas može temeljiti samo na prvenstvu nauke, kulture i obrazovanja te da Bosna i Hercegovina može biti spašena obrazovanjem.

-I zaista naučnici najbolje mogu preuzeti znanje od razvijenih i kritički ga prenijeti mladima. Upravo su naučnici najbolji učitelji i učenici. Stalni napredak i ugled postiže se samo stvarnim vrijednostima, a to su proizvodi čovjekovog uma i ruku - poručio je Tomić.

 Lajčak je napisao da je "Slovačka Republika nastojala i nastoji sveobuhvatno razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ne samo u političkoj i ekonomskoj sferi, već i u području kulture, znanosti, sporta i obrazovanja".

-Istovremeno, jedinstvenu društvenu i vjersku raznolikost BiH, čiji je jedan od simbola nedvojbeno Mostar, doživljavamo kao Vaše bogatstvo i istinsku vrijednost - ustvrdio je Lajčak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.