Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je u utorak kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini s preustrojem naše zemlje u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

-BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tako se to može napraviti u Bosni i Hercegovini kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravan narod s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima - rekao je Kovač u intervjuu za Radio-televiziju Herceg Bosne iz Mostara.

Pri tome je pojasnio kako osobno snažno zagovara preustroj BiH i njeno približavanje prema euroatlantskim integracijama po modelu Belgije, koja je i sjedište Evropske unije i NATO saveza. Upitan kako izbjeći "ponavljanje fenomena Željka Komšića, koji je izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno preglasavanjem ovoga naroda od brojnijih Bošnjaka", ocijenio je kako sunarodnjaci u BiH trebaju dobiti izbornu jedinicu kako se tako nešto ne bi ponavljalo. On dodaje kako je zbog složenosti i Belgija ustrojena na sličnom modelu koji svim trima zajednicama garantuje ravnopravnost.

-Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda - dodao je Kovač.

Dodao je i kako "konstantni napadi iz BiH u vezi s Pelješkim mostom i granicom nemaju smisla jer će se on graditi".