open-navfaktor-logo
search
Brisel, London, New York...
Mirni protesti u više gradova svijeta: Zajedno smo Bosna
Bosanci i Hercegovci koji žive u Briselu okupili su se u ponedjeljak na Trgu Schuman - unutar kruga zgrada institucija Evropske unije.
10.01.2022. u 16:09
get url
text

Istaknuta je i zastava BiH i transparenti na kojima piše "Together we are Bosnia" (Zajedno smo Bosna).

Pročitano je i pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim dužnosnicima. Pismo će također biti poslano američkom predsjedniku i drugim svjetskim čelnicima, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Hamdija Draganović, član Upravnog odbora organizacije Platforme Bosna i Hercegovina s adresom u Briselu, obratio se danas bh. dijaspori koja je u ovom gradu izašla na proteste kako bi pružila podršku Bosni i Hercegovini.

- Sve nas pokreće naša ljubav za Bosnu i Hercegovinu i naš patriotizam. Iza nas stoje ostali građani BiH kao i prijatelji naše domovine kojima je stalo do mira i njenog prosperiteta. Mnogi nas u medijima i na društvenim mrežama prozivaju i pitaju ko smo mi i šta želimo. Naš odgovor je bio i ostat će – mi smo Bosanci i Hercegovci koji smo najčešće silom protjerani i kasnije ekonomski primorani da napustimo našu BiH. Grupa građana BiH koji ne mogu više šutjeti, a inicijator ovih mirnovnih protesta je Suad Pašalić iz Srebrenice koji je preživio genocid - pojasnio je Draganović, prenio je N1.

Draganović je istakao da je i on 1992. godine proveo šest mjeseci u koncentracionim logorima Keraterm, Omarska i Manjača te da je uz mnoge njegove sapatnike jasno vidio zlo rata.

- Tada smo bili naivni i bespomoćni i zato smo platili visoku cijenu. U posljednje vrijeme vidim neke stvari koje me podsjećaju na trenutke koji su prethodili ratovima u regiji i agresiji na našu domovinu. To su loša ekonomska situacija, sve veće nastojanje da se probude podjele naroda u BiH, zli jezici koji dolaze iz vladajućih struktura iz RS, šutnja i na neki način saučesništvo nekih drugih politika i političara u BiH, zveckanja oružjem i secesija BiH. To nam je bila lekcija koju sam mislio da smo 90-ih godina naučili i da će nas ona osvijestiti i zbližiti, ali oni koji su imali sreće preživjeti rastjerani su po cijelom svijetu i većina nas se uspavala i zaboravila šta se sve može desiti i da se historija vrlo lako može ponoviti - naglasio je.

Na protestu u Briselu, kojim se podiže svjesnost o trenutnim dešavanjima i političkim tenzijama u BiH, obratila se zastupnica u Europskom parlamentu Tineke Strik, upozorivši da situacija podsjeća na onu iz 1990-ih i pozivajući Europsku uniju da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država uvođenjem sankcija.

Strik je podsjetila na nedavnu posjetu BiH tokom koje je, kako je kazala, primijetila da se mnogi građani plaše novog rata.

- Dolazim iz Nizozemske i sjećam se jasno kako se vaša zemlja razarala nasiljem i retorikom, te kako je svijet bio paraliziran i posmatrao kako se dešava genocid. Građani BiH su vjerovali kako mogu vjerovati međunarodnoj zajednici - istakla je obraćajući se mirnom protestu ispred središta EU institucija, dodavši kako je bilo bolno kada se ispostavilo da su bh. građani bili prepušteni sami sebi naspram ubica.

- Ovo se ne smije nikad više dogoditi - naglasila je europska parlamentarka, predstavnica Nizozemske, uz glasno odobravanje.

Istakla je kako se mnogi brinu zbog sličnosti trenutne situacije s onom tokom 1990-ih, kao i sličnosti retorike Milorada Dodika onoj iz 1990-ih.

- Nastoji podijeliti zemlju i podriva državne institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom - upozorila je Strik.

Pored Brisela, protesti su održani u Londonu, New Yorku, Saint Louiseu, Otawi, Torontu, Portlandu, Bostonu, Rimu, Bologni, Genevi, Parizu, Oslu, Stockholmu, Getebourgu, Beču, Copenhagenu, Sydneyu, Sarajevu, Tuzli i mnogim drugima gradovima širom svijeta.

I europarlamentarac iz Nizozemske Thijs Reuten iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata podržao je proteste koji su organizovani širom Evrope zbog napada na ustavnopravni poredak BiH, koji dolazi od političara iz RS-a predvođenih Miloradom Dodikom.

Reuten je na Twitteru objavio fotografiju s protesta u Briselu, a uz fotografiju je napisao i poruku.

- Širom Evrope i danas u Briselu solidarnost s Bosnom i Hercegovinom - napisao je.

Mirni protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini održani su danas i pred Parlamentom Velike Britanije u Londonu. Više od 100 Bosanaca i Hercegovaca i njihovih prijatelja, iskazali su podršku očuvanju mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Prisutnim građanima obratili su se general Bob Stewart i novinar i publicista Ed Vulliamy, koji su ponovili svoju podršku jedinstvenoj Bosni i Hercegovini.

- Organizator protesta, Građanska inicijativa "London for Bosnia-Herzegovna" dali su podršku i mirnim protestima koji se u isto vrijeme održavali u Briselu i diljem svijeta, ujedno želeći britanskoj javnosti pokazati da dižu glas protiv konstantnih i ozbiljnih napada na ustavno-pravni poredak naše domovine. Pročitano je pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim i svjetskim dužnosnicima i bit će također poslano svim britanskim čelnicima - saopćio je BHDINFODESK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.