open-navfaktor-logo
search
Mostar
Mirni protest na Uborku uz nogometni turnir, najavljena nova blokada deponije
Građani su spremni uprkos policijskim snagama koje osiguravaju deponiju i dovoz otpada,  krenuti u nove blokade bez obzira na posljedice
12.01.2020. u 15:08
get url
text

Građani sjevernih mostarskih naselja i aktivisti Udruženja "Jer me se tiče" i danas, kao i posljednjih nedjelja,  organizovali su mirni protest ispred deponije Uborak, ponovo upozoravajući na ekološki problem s kojim se godinama bore, te apelujući na nadležne da je krajnje vrijeme za zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

Pred deponijom su ovaj put, u okviru svog protestnog okupljanja priredili turnir u nogometu. Naime, planiraju se okupljati i narednih nedjelja pred deponijom uz različite sadržaje, i to sve dok nadležni ne ispune njihove zahtjeve.

U petak je ovim povodom održan sastanak u Gradskoj vijećnici, ali je napredak prema riječima Omera Hujdura, predsjednika Udruženja, spor i neizvjestan. 

- Kazali su nam da će u narednih deset dana izaći sa prijedlogom pet mogućih lokacija na kojim bi se moglo graditi novo odlagalište. Kanton i Gradska uprava vide da smo mi ovdje konstantno i da ne odustajemo. Mi moramo ovdje ostati i vršiti pritisak. Sinoć smo dogovorili da ćemo napraviti blokadu deponije kao upozorenje, na par sati, ali radi elementa iznenađenja neću otkriti sve činjenice - kazao je Hujdur. Razlog tome je kako naglašava što nemaju nikakvu garanciju da će se problem riješiti.

- Oni su skloni opstrukcijama i neispunjavanju obaveza. Ovo je jedini način na koji mi možemo to ubrzati i skrenuti pažnju na nas. Nama bez konkretnog ispunjavanja naših zahtjeva, da deponija ne prelazi na drugu stranu, nismo napravili puno. Osim što se otpad odlaže na postojeće i odlagalište i na teren koji je već kontaminiran, ne damo da se približava naselju i to je naš jedini uslov - poručuje Hujdur, uz napomenu kako su svjesni i predstavnici vlasti da taj uslov treba ispuniti.

Građani su spremni uprkos policijskim snagama koje osiguravaju deponiju i dovoz otpada, krenuti u nove blokade bez obzira na posljedice. Mještani su spremni za borbu i rješavanje problema koji se tiču ne samo mještana nego i čitave doline Neretve.

- U petak se činilo da je napravljen mali pomak. Bio je dogovor neki da se traže nove lokacije, ali mi nemamo ništa na pismeno, sve je to rekla kazala, tako da nas interesuju one strukture koje mogu staviti svoj potpis. Kad se dogovor postigne, kako  treba i stave potpisi od gradskih, kantonalnih i federalnim vlasti i preciznom dinamikom me ćemo otići odavde, do tada ne odustajemo - poručio je Nijaz Hodži, u ime Inicijative.

Podsjetimo, okolišna dozvola za rad JP "Deponija" za ovaj lokalitet istekla je 4. decembra, nakon čega su građani blokirali deponiju. Uslijedila je policijska deblokada, a građani deponiju od tada nisu napuštali, kao ni policija, koja osigurava dovoz otpada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.