open-navfaktor-logo
search
Prijetnje stabilnosti
Miris 90-ih u regionu: Beograd ponovo brine za "ugroženost" Srba, Dodik djeluje po uputama
Srpski narod je, tvrdi Milorad Dodik, ugrožen u Bosni i Hercegovini. Ugrožen je, sudeći prema posljednjim dešavanjima, i u Crnoj Gori, a ništa bolji status očigledno nema ni u Hrvatskoj, Makedoniji ili na Kosovu.
14.02.2020. u 19:01
get url
text

Teško se, ukoliko svoje shvatanje društveno-političkih prilika u regionu zasnivamo na istupima srpskih političkih zvaničnika i njima naklonjenih medija, oduprijeti dojmu da je reduciranje osnovnih prava srpskog naroda primarni interes svih ostalih nacija, te da su za destabilizaciju regiona odgovorni svi, osim lidera srpskog naroda.

Narativ o "ugroženosti" kojem svjedočimo, uz sve prateće pojave, neodoljivo podsjeća na onaj iz kraja 80-ih i početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su upravo na krilima takvog narativa stvarani temelji za krvave sukobe u regionu, koji su kulminirali agresijom na BiH i počinjenim genocidom.

Memorandumi SANU-a

Upravo je "ugroženost" jedan od ključnih elemenata u strukturi velikosrpske ideologije, artikulirane kroz memorandume Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), u kojima su obrasci ponašanja, kojem smo svjedočili 90-ih i kojem svjedočimo danas, jasno definirani. Te obrasce je vrlo lako prepoznati i u aktuelnim dešavanjima u cijelom regionu, pa i u BiH, gdje kriza koju proizvode stranke sa sjedištem u entitetu RS dostiže vrhunac.

- Bošnjaci bi trebali da privole Srbe i Hrvate za BiH, a ne da ih na ovaj grubi način odbacuju. Bošnjaci kao najveći narod bi morali razmišljati o položaju Hrvata u FBiH i Srba u BiH – kazao je u četvrtak predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, govoreći o "ugroženosti" Srba u BiH.

Pored "ugroženosti" srpskog naroda u svim državama van Srbije, odnosno u okvirima iredentističkog projekta nazvanog "velika Srbija" koji se prostire na teritoriji država koje "ugrožavaju" Srbe, taj obrazac podrazumijeva i vještačko jačanje vjerskih osjećanja.

Kao što su crkveni velikodostojnici uoči krvavog raspada Jugoslavije nosili mošti svetaca unutar zamišljenih granica "velike Srbije", čime su postizali snažan propagandni efekat među srpskim stanovništvom, tako se danas širom Crne Gore organiziraju litije, koje su, prema ocjenama tamošnjih vlasti, predstava režirana u Beogradu. S obzirom na to da NATO kišobran, pod kojim je Crna Gora, ne dozvoljava da taj propagandni efekat evoluira u konkretnije djelovanje, litije i njihov efekat su se "prelili" i na teritorij BiH, gdje su u toku snažni napadi na ustavnopravni poredak zemlje, kojima se stvaraju pretpostavke za secesiju entiteta RS i pripajanje tog dijela BiH "matici Srbiji".

Uloga Beograda

Taj već viđeni program, čiji je integralni dio antiustavno djelovanje Milorada Dodika, nije osmišljen u Bakincima kraj Laktaša, u Banjoj Luci ili Istočnom Sarajevu, već u Beogradu, gdje ga je SANU pretočio u svoj Memorandum II, za čiju je operacionalizaciju zadužena vlast Republike Srbije.

Umanjivanje odgovornosti Srbije za ratne zločine počinjene u BiH, destabiliziranje vlada susjednih država ( kontinuirano stanje u BiH, pokušaj državnog udara u Crnoj Gori i aktuelna dešavanja u toj zemlji, pokušaj državnog udara u Sjevernoj Makedoniji, dešavanja na Kosovu), te pomaganje otcjepljenju RS-a, što podrazumijeva političku i vojnu ispomoć, samo su neke od tačaka posljednjeg Memoranduma SANU-a.

- Pomalo sam zabrinut za situaciju u BiH – kazao je jučer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom posljednjih dešavanja u našoj zemlji.

Dok sa javnošću dijeli svoju navodnu zabrinutost, kreirajući oreol "glasa razuma" u regionu, Vučićevi aparatčici u kontinuitetu rade na destabiliziranju BiH baš po strogim uputama SANU-a. Potvrđuju to kontinuirani postupci i izjave predstavnika zvaničnog Beograda, poput ministra odbrane Aleksandra Vulina ili ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.

- RS nema svoju vojsku, ali srpski narod ima – kazao je Vulin u maju prošle godine, čime je u ranije viđenom stilu "niko Srbe ne smije da bije" poslao nedvosmislenu poruku o stvarnom poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Istovremeno se srbijanska diplomatska mreža u BiH ispunjava obavještajnim kadrovima, poput  ambasadora Aleksandra Đorđevića kao bivšeg direktora tamošnje BIA-e, ili Gorana Živaljevića Gute, obavještajca koji je označen kao jedan od organizatora napada u makedonskom Sobranju, koji od kraja 2018. godine boravi u BiH kao "diplomata".

VEZANI TEKST - Srbijanski obavještajci i policajci pod diplomatskim plaštom preplavili BiH

Upravo će Vučiću u subotu političko rukovodstvo iz entiteta RS podnijeti izvještaj o provedenim aktivnostima u BiH. Po uobičajenoj proceduri, predsjednik Srbije će održati predavanje o potrebi očuvanja mira i stabilnosti, dok će stvarnu politiku Beograda i Banje Luke, sponzoriranu i iz Kremlja, artikulirati Dodik svojim uobičajenim istupima o BiH kao "propaloj državi" koja možda neće postojati već narednog proljeća.

O odnosu Beograda prema BiH više svjedoči izostanak bilo kakvih Vučićevih reakcija na takve istupe u njegovom prisustvu, što se ispravno tumači kao odobravanje ili čak stimuliranje, nego sva deklarativna opredijeljenost ka poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Aktuelna dešavanja, koja neodoljivo podsjećaju na uvertiru za agresiju na BiH, dovoljna su da upale alarme, kako među patriotskim snagama u BiH, tako i unutar međunarodne zajednice koja je na sebe preuzela teret očuvanja mira u postojećim ustavnim okvirima BiH, te naročito u specifičnim regionalnim okolnostima u kojima velikodržavni projekti, očigledno, ne slabe već jačaju u kontinuitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.