open-navfaktor-logo
search
Genocid u Prijedoru
Mirhad Žerić: Čovjek osjeća olakšanje, ali kako biti olakšan kad pronađeš posmrtne ostatke oca
Posmrtni ostaci Džemala Žerića pronađeni su na lokalitetu grobnice Trnopolje - Matrići kod Prijedora.
19.07.2022. u 19:54
get url
text

Jedan je od više od 3.170 civila koji su ubijeni u Prijedoru 1990-ih godina. Rođen je 1954. godine, a ubijen 1992. u zloglasnom logoru Trnopolje. Njegov sin Mirhad Žerić imao je samo 15 godina kada mu je otac ubijen.

Danas je njegove posmrtne ostatke ispratio iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta.

- Sutra je dženaza mom ocu. Bio je zatvorenik logora Trnopolje. Devetog jula 1992. godine je izveden iz logora. Imam pouzdane informacije da su pretučeni u prostoriji za ispitivanje, a zatim su izvedeni iz logora. Njegovi posmrtni ostaci su zakopani u masovnoj grobnici u Matrićima - ispričao je Mirhad.

U trenutku smrti Džemal Žerić imao je 37 godina.

- Ja sam tada bio u kućnom pritvoru u mjestu pored logora. Imao sam 15, a sestra 12 godina. Kada su nas pokupili iz kuća i poveli prema logoru, radovao sam se što ću vidjeti oca. Međutim, do tog susreta nikada nije došlo, jer je par sati prije izveden i ubijen. Specifično je da su ljudi u ovom kraju ubijani dok su izvođeni iz kuća - rekao je Mirhad.

Za oca ga vežu samo lijepe uspomene i sjećanja.

- Imali smo vrlo lijepo djetinjstvo - prisjetio se Mirhad.

Posmrtni ostaci Džemala Žerića su ekshumirani 1998. godine.

- Međutim, to nismo znali do prošle godine, jer je došlo do zamjene posmrtnih ostataka. On je 30 godina bio pod pogrešnim imenom, zato je naša potraga za njim tako dugo i trajala. Njegovom tijelu nedostaje par sitnih kostiju - ispričao je Mirhad.

Kako je kazao, lakše mu je sada kada će imati mjesto gdje može otići, obići oca i proučiti Fatihu.

- To je paradoksalno reći, ali čovjek se lakše osjeća. Čovjek osjeća olakšanje, ali kako biti olakšan kad pronađeš posmrtne ostatke oca. Ali, znat ćemo gdje su mu posmrtni ostaci, znamo gdje je njegovo tijelo. Ovih 30 godina smo živjeli u neizvjesnosti. Uvijek je postojao tračak nade da će se desiti neko čudo. Kada dođe potvrda da je identifikovan, onda shvatite da je stvarnost ono što ste i očekivali, ali sve dok se to ne desi, kod nas porodica je uvijek postojao tračak nade - dodao je Mirhad.

Nakon šehidske dženaze koja će sutra biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora konačan smiraj će pronaći još 16 žrtava ubijenih na tom području. Radi se o nekompletnim skeletnim ostacima za kojim su porodice godinama tragale.

U Prijedoru je 1990-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 600 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države - BiH, Hrvatska i Srbija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.