open-navfaktor-logo
search
Izbor šefa stranke
Mira Grgić: Izbori u SDP-u su fer, krivi mediji, SDA-ovci se htjeli učlaniti u SDP da glasaju
Vjerujte da će se mnogi postidjeti kada objavimo šta je ko pokušavao uraditi. Ali, napominjem, proces u cjelini teče na vrlo demokratičan i pošten način, rekla je Grgić
26.05.2019. u 14:17
get url
text

Mira Grgić, predsjednica Centralne izborne komisije SDP-a BiH, obratila se danas javnosti a u vezi sa izborima za stranačkog  predsjednika. 

"Visokodostignuti demokratski" standard u SDP-u gdje se glasa po sistemu "jedan čovjek-jedan glas", kako je objasnila Grgić, podrazumijeva da pravo glasa ima 45.271 član. Tačnije, svi koji ispune statutarne uvjete, a to podrazumijeva da su platili članarinu, imaju pravo glasa.

S obzirom na to da je javnosti već poznato kako su na biračkim spiskovima i članovi koji godinama nisu platili članarinu, Grgić je objasnila da je Glavni odbor SDP-a donio odluku da se članarina stranci može platiti i danas "kako bi što veći broj SDP-a iskoristio ovu mogućnost".

SDP-ovci glasaju na 177 biračkih mjesta. Grgić je ocijenila da na stranačkim biralištima nije bilo većih problema. Edin Delić na biralištima ima 119 svojih posmatrača, Nermin Nikšić 40, a Svetozar Pudarić 24 posmatrača. U SDP-u za sada ne znaju tačnu izlaznost na stranačke izbore.

-Izborni proces za sada teče na fer i korektan način. Naravno, kao i u svakom izbornom procesu, ima prigovora i žalbi, od onih da su prijavljeni jedni posmatrači, a pojavili su se drugi, preko onih da se lobira za kandidate blizu biračkih mjesta, kao i onih gdje su biračka mjesta zatvorena prije vremena - rekla je Grgić.

Dodala je da stranačka izborna komisija "ima puno više informacija nego oni koji pokušavaju objasniti šta se gdje dešava".

-Vjerujte da će se mnogi postidjeti kada objavimo šta je ko pokušavao uraditi. Ali, napominjem, proces u cjelini teče na vrlo demokratičan i pošten način. Ima interesantnih i pomalo smiješnih situacija gdje se članovi drugih stranaka miješaju u izborni proces. Pri tome ne mislim samo da se mediji bliski SDA pokušavaju direktno miješati u izbore u SDP-u, ne samo zauzimajući stranu, nego i pokušavajući stvoriti sliku o neregularnostima. U jednoj sredini su se članovi SDA pokušali učlaniti u SDP da bi imali pravo glasa. Naravno, sve to neće dati nikakvog efekta - tvrdi Grgić.

Na pitanje novinara o tvrdnjama kandidata Edina Delića u vezi sa napadom na njegovog posmatrača u Bratuncu, Grgić je kazala da "ne bih govorila o konkretnim slučajevima" te da CIK SDP-a prikuplja podatke. Dodala je da ima prigovora i protiv posmatrača kandidata Edina Delića i drugih, a u "sredinama gdje on ima utjecaja".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.