open-navfaktor-logo
search
Nakon zemljotresa
Ministrica Turković traži da se hitno uputi novčana pomoć turskom narodu
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je prijedlog Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da se odobre sredstva na ime pomoći Republici Turskoj i narodu Republike Turske.
27.01.2020. u 13:35
get url
text

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u ime Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputila prijedlog da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine hitno, na narednoj sjednici donese Zaključak da se odobre sredstva u iznosu od 100.000  KM na ime pomoći Republici Turskoj i narodu Republike Turske, za otklanjanje posljedica razornog zemljotresa.

Republiku Tursku su od 24. januara, u njenom istočnom dijelu, pogodili snažni i razorni zemljotresi sa katastrofalnim posljedicama sa mnogo ljudskih žrtava i povrijeđenih, kao i razorenom imovinom. Nakon prvog razornog zemljotresa, u regiji se osjetilo više od 948 potresa manje jačine.

Prema službenim podacima, 39 ljudi je poginulo u razornom zemljotresu u Elazigu na istoku Turske.

Turska Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) je saopštila da je povrijeđeno 1.607 osoba, dok spasilačke ekipe i dalje tragaju za eventualnim preživjelim, kao i žrtvama, ispod ruševina, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.