open-navfaktor-logo
search
EU spremna pomagati
Ministrica Turković razgovarala sa njemačkim kolegom Rothom: Teret migrantske krize rasporediti u cijeloj BiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković, danas je, telefonom razgovarala sa njemačkim državnim ministrom za evropske poslove Michaelom Rothom.
06.01.2021. u 17:59
get url
text

Tema razgovora bila je migrantska kriza u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je predstavila trenutne podatke o broju migranata i trenutnim uslovima u kojima borave migranti u našoj zemlji, te govorila o uključenosti bh. vlasti u rješavanje ovog pitanja.

Ministar Roth je kazao da je Evropska unija preuzela dio odgovornosti u migrantskoj krizi i da je spremna i dalje da pomaže, te da je važno da lokalne vlasti pokažu određeni stepen uključenosti u ove procese. Sagovornici su se usaglasili da je neophodno raspoređivanje migranata u cijeloj zemlji, te da teret migrantske krize trebaju nositi svi dijelovi Bosne i Hercegovine. Dodali su da je neophodna neodložna akcija kako bi se zbrinuli migranti koji se trenutno nalaze u teškoj situaciji. Tokom razgovora, rečeno je da Njemačka nudi Bosni i Hercegovini tehničku pomoć u rješavanju krize.

VEZANI TEKST - Mektić: Susjedne države kriju podatke, Njemačka bi nam jednog dana mogla vratiti hiljade migranata

Vlada Njemačke ne planira migrante iz Bosne i Hercegovine dovoditi u svoju zemlju. Umjesto toga, Njemačka se zalaže za adekvaniji smještaj migaranata. Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke, želi pomoći da se u našoj zemlji mjesta pronađu učinkovita rješenja za one kojima je potrebna pomoć i zaštita, što je rekla i glasnogovornica ovog ministarstva.

Političari CDU-a Friedrich Merz i Thorsten Frei su upozorili da su protiv dolaska migranata u Evropu. Tako njemački ZDF prenosi kako situacija u Bosni i Hercegovini sa migrantima u pograničnom pojasu sa Evropskom unijom uopće nije naivna, a izvještava i o dešavanjima u kampu Lipa.

Glasnogovornica Ulla Jelpke koja pripada lijevoj političkoj opciji u Njemačkoj kritikovala je ignorantski odnos prema dešavanjima u Bosni i Hercegovini, a koja se tiču migranata.

- Patnja stotina ljudi koji traže zaštitu u Bosni i Hercegovini direktan je rezultat evropske politike izolacije - kazala je Jelpke.

Nakon svega Evropska unija je odlučila da pomogne Bosni i Hercegovini sa 3,5 miliona eura kako bi se migranti bolje zbrinuli i imali bolje uvjete.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.