Turković je najprije održala tête-à-tête sastanak sa ministrom Lamamrom, nakon kojeg je upriličen sastanak delegacija dva ministarstva vanjskih poslova, a potom i sastanak sa predsjednikom Tebbouneom.

Tokom sastanaka sa visokim zvaničnicima te prijateljske zemlje, pozdravljene su odluke Predsjedništva Bosne i Herccegovine i Vlade Alžira o uzajamnom otvaranju ambasada, te je naglašeno da će otvaranje diplomatskih predstavništava biti dodatni poticaj za razvijanje i jačanje sveukupnih odnosa dviju zemalja.

Turković je pozvala zvaničnike ove zemlje da zajedno sa delegacijom privrednika posjete našu zemlju, a posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje i trgovine. Po uzoru na poslovnu konferenciju koja je održana 2008., predloženo je održavanje novog ekonomskog foruma, a istaknuti su i uspješni primjeri saradnje, poput projekata Energoinvesta u Alžiru.

Naglašeno je da dvije zemlje imaju brojne mogućnosti za saradnju, između ostalih, u prehrambenoj, metalskoj, drvnoj i namjenskoj industriji, ali i u oblasti turizma. S obzirom da je Alžir jedan od vodećih proizvođača plina u svijetu, razgovarano je i o budućim planovima te zemlje kada je u pitanju moguće povećanje proizvodnje i distribucije plina u evropske zemlje.

Na sastanku delegacija dva ministarstva su razmijenjena mišljenja i o sporazumima koji su u različitim fazama usaglašavanja, a inicirano je i pokretanje procedura za zaključivanje novih sporazuma između dviju zemalja.

Turković je sagovornike upoznala o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a razgovarano je i o trenutnoj situaciji na zapadnom Balkanu i Sjevernoj Africi, te su razmijenjena mišljenja o ratu u Ukrajini.

Tokom posjete, ministrica Turković je položila cvijeće na Spomeniku mučenika, koji je otvoren 1982., na 20. godišnjicu nezavisnosti Alžira, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.