open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Ministrica i direktor UKC-a odgovorili SDP-u: Borba protiv korone ne smije biti povod za politički obračun
Nakon što je Dom zdravlja Tuzla ostao bez transportnih podloga i briseva, odnosno epruveta i štapića, koji se koriste za uzimanje i čuvanje uzorka za testiranje na koronavirus, borba protiv pandemije u Tuzlanskom kantonu postala poligon za politički obračun.
06.11.2020. u 15:41
get url
text
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić i direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić i direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović

U Domu zdravlja Tuzla smatraju da im transportne podloge i briseve treba osigurati Univerzitetski-klinički centar (UKC) Tuzla, dok direktor UKC-a i ministrica zdravstva kažu da je ta odgovornost na domovima zdravlja.

VEZANI TEKST-Domovi zdravlja u TK gotovo ostali bez materijala za uzimanje uzoraka

Ova situacija bila je povod Kantonalnom odboru SDP-a da za sve optuži direktora UKC-a Vahida Jusufovića i ministricu Dajanu Čolić.

- Ako su to uradili namjerno, onda je to osnovno nepoznavanje materijalno-finansijskog poslovanja svakog pravnog subjekta. Ne može UKC iz svog tekućeg poslovanja kupovati bilo kakvu robu i donirati drugom pravnom subjektu. Ako su očekivali da će UKC Tuzla kupiti potrošni materijal za bilo koji dom zdravlja, tu jednostavno ne treba komentar. To je u svakom smislu nemoguće - kaže Jusufović, te dodaje da su problem riješili među medicinskim profesionalcima, ali i da bi zamolio politiku da struci pusti da rješava ove stvari.

- Ako uđe politika u zdravstvo, neće biti dobro za pacijente. Ja sam nekada bio sa drugovima iz SDP-a i napustio nakon što smo zajedno pobijedili, a većina njih je odlučila da ne preuzme odgovornost. Ja sam jedan od onih koji je išao da preuzme odgovornost. Preuzeo sam jedan od najvećih kliničkih centara i zajedno s ministarstvom i Vladom TK i mojim kolegama održao ovaj sistem - rekao je Jusufović.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić rekla je da će onog momenta kada se politika umiješa u rad ministarstva podnijeti ostavku.

- COVID-19 se počeo koristiti u predizborne svrhe. Pojedini politički subjekti su počeli širiti dezinformacije, a istovremeno bježe od odgovornosti. Nama to nije cilj. Korištenje pandemije u dnevno političke svrhe smatram malicioznim i društveno neodgovornim. Građani zaslužuju prave informacije, a ne one politički obojene. Ovo je vrijeme kada svi zajedno trebamo raditi, a doći će vrijeme kada će se ispitati svačija odgovornost - rekla je ministrica Čolić.

Jusufović je danas rekao i da je zdravstveni sistem u TK stabilan, ali da je rad otežan.

- Pored PCR testova za koronavirus, kojih imamo dovoljno, pokrenuli smo i nabavku antigenskih testova. U Covid-bolnici na Klinici za zarazne bolesti trenutno imamo 86 pacijenata uz 36 slobodnih kreveta. Na Klinici za plućne bolesti imamo 12 Covid-pozitivnih pacijenata uz 60 slobodnih kreveta, a u Respiratornom centru 13 pacijenata, od kojih je šest priključeno na respirator - naveo je direktor UKC-a.

On je dodao i da je na UKC-u trenutno Covid-pozitivno 65 uposlenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.