open-navfaktor-logo
search
Zaduženje neminovno
Ministrica finansija RS: Finansijska situacija u RS stabilna, ali padaju prihodi i moramo se zadužiti
Ministrica finansija RS Zora Vidović je istakla danas da je finansijska situacija u RS stabilna i da je stabilan entitetski budžet, ali da je evidentan pad prihoda od direktnih poreza i da je zaduživanje neminovno.
31.03.2020. u 17:13
get url
text

Najavila je prijedlog zaduživanja preko Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), te poručila da se ne smije dozvoliti da privreda stane i ekonomski sistem zablokira, uz "dramatičnu poruku" da nam "onda ništa više neće pomoći".

Ona je danas još jednom pozvala na izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH (CBBiH), kao i na promjenu način punjenja bh. budžeta, odnosno budžeta za državne institucije i potrošnju.

Navela je da je u prvoj polovni marta u RS zabilježeno rast prihoda od direktnih poreza, ali na kraju marta je manji za oko 50 miliona KM ili oko 20 posto.

- Rapidno opadaju direktni porezi i to je bilo očekivano – dodala je Vidović.

Navela je da su prihodi za period januar – mart u padu.

- Prioritet je da budžet izmiruje sve svoje obaveze, ali ništa manje nam nije važno i da pomognemo privredi i da ne dozvolimo da se bilo koji privatni subjekat ugasi – rekla je Vidović.

Podsjetila je na obećanje Vlade RS da će u martu izmiriti poreze i doprinose na plaću za sve radnike u sektorima koji su imali zabranu rada u RS, te najavila da će produženje krize i na april, zahtijevati da se obezbijedi novac ne samo za poreze i doprinose, nego i za plate.

- Ambicija je da se obezbijedi minimalna plaća sa porezima i doprinosima, a da svaki poslodavac koji ima mogućnost, da sam isplati veći dio na plaću i to bi bilo dobro – kazala je.

Ona je najavila da se u aprilu mogu očekivati problemi i u industriji jer fabrike koje rade za izvoz, neće moći izvoziti i doći će u probleme, a u problemu mogu biti i oni koji uvoze sirovine.

Ona je pozvala na izmjena Zakona o CBBiH.

- Ne postoji zemlja u svijetu koje ja obuhvaćena virusom korona, a da centralna banka ne reaguje, samo u BiH. Ovog momenta imaju devizinih rezervi 850 miliona KM iznad štampanih KM, a to znači da svaka CB treba da ima onoliko koliko je odštampala sredstava, a mi imamo 850 miliona više. Umjesto da kupe obveznice dva entiteta i ta sredstva upumpaju u život RS i FBiH, to se ne dešava. Bilo bi normalno da bar 80 posto tih sredstaa bude upumpano, a 20 posto neka ostane – rekla je Vidović.

Ona je navela da "druga poluga koja također ne radi" je smanjenje rezerve.

- To nije štampanje para, nego smo tražili da se obavezna rezerva smanji sa 10 na pet posto. Ni to nije prihvaćeno. U ovakvoj situaciji gdje smo zakovani sa svih strana, nema drugog izbora nego da se zadužujemo. Pala je berza i promet je simboličan, centralne banke štampaju sredstva da bi podigli svoju privredu ... – istakla je Vidović.

Ona je rekla da postoje "naznake" od Svjetske banke i MMF-a da će određena sredstva biti dostupna za BiH, te najavila da je ministarsvo finansija RS "uradilo papirogoliju", i da će na Vladu RS ići prijedlog za zaduženje prema Svjetskoj banci. Za sutra je najavila sastanak Fiskalnog vijeća, na kojem bi se trebao razmotriti prijedlog zaduženja prema MMF-u.

- Budžet BiH se puni po planu, bez obzir koliko se sredstava prikupilo, a bar u ovakvim momentima i stanju, bi bilo normalno da se to promijeni i da svi zavisimo od toga kako se prikupljaju sredstva. Pozivat ćemo i dalje na izmjeni zakona o CBBiH i promjenu punjenja budžeta BiH. MMF koji nas je stalno pritiskivao, sada govori da ne trebamo gledati deficit, nego da se moramo zaduživati. Sve mi to znamo. Spremni smo da uradimo sve jer ako privreda stane i ekonomski sistem se zablokira, ništa nam više neće pomoći. Posebno nama na ovako malom tržištu – kazala je Vidović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.