open-navfaktor-logo
search
Napad na ustavni poredak
Ministrica finansija RS-a saslušana u Tužilaštvu BiH: Istragu treba obustaviti
Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović saslušana je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u sklopu istrage koja se vodi protiv više zvaničnika iz RS-a zbog sumnje da su počinili krivično djelo napad na ustavni poredak.
18.01.2022. u 15:05
get url
text

Vidović je u zgradu Tužilaštva BiH došla u pratnji advokata, a po izlasku iz Tužilaštva novinarima je kazala da "istragu treba obustaviti jer Republika Srpska ne radi ništa što nije u skladu sa Ustavom BiH".

Dodala je da je "predmet otvoren bez ikakvog osnova".

- Ono što je doneseno na sjednici Narodne skupštine u skladu je sa Ustavom, jer Republika Srpska samo želi da vrati nadležnosti koje su joj oduzete - rekla je Vidović.

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a je 10. decembra održala posebnu sjednicu "o vraćanju prenesenih nadležnosti" i usvojila "Deklaraciju o ustavnim principima", kao i četiri informacije sa zaključcima o "vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH". Na toj sjednici je Vidović obrazložila informaciju o prenosu nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja, što je jedna od tri nadležnosti čije povlačenje je izglasano.

Tužilaštvo BiH je nakon toga formiralo predmet protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo napad na ustavni poredak.

U Tužilaštvu BiH su do sada saslušani pojedini zvaničnici i predsjednici političkih stranaka iz RS-a.

Predmet vodi tužilac Oleg Čavka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.