open-navfaktor-logo
search
Drugi rebalans
Ministrica finansija: Budžet RS-a je u dobroj kondiciji
Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RS-a bio je drugi rebalans budžeta u ovoj godini, dok je prvi rađen u maju.
19.11.2020. u 14:04
get url
text

Prema riječima ministrice finansija RS-a Zore Vidović zadržani su veći budžetski prihodi u odnosu na tekuće rashode.

- Budžet je još uvijek u dobroj kondiciji, jer ne bi bilo dobro da se te dvije stavke zamijene. Do kraja godine ćemo izmiriti sve obaveze - kazala je Vidović.

Ona je poručila da je budžet RS-a bio likvidan tokom čitave godine, te da će tako i ostati, kao i da će se izmiriti plaće, penzije, budžetska davanja i drugo. Govoreći o narednoj godini, poručila je da će plaće ostati na ovogodišnjem nivou, ali da će penzije rasti od 3,5 do 4 posto.

Navela je i da su u Vladi RS-a zadovoljni sa prihodima, ali da nisu očekivali ovakav razvoj pandemije koronavirusa u četvrtom kvartalu.

- Mislili smo da će prihodi biti veći, ali to se nije desilo - dodala je Vidović.

U drugom rebalansu je za 23 miliona KM povećan budžetski okvir i sada iznosi tri milijarde i 636 miliona maraka.  Napravljene su uštede od oko 13 miliona, a izdaci povećani za oko 30 miliona KM. Najveće povećanje izdataka je kod transfera prema Kompenzacionom fondu, kroz koji je finansirano zdravstvo i privreda.

Vidović je poručila i da će ovogodišnje zaduženje RS-a biti manje od predviđenog odlukom o zaduženju koju je donijela Narodna skupština RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.