open-navfaktor-logo
search
Revizija u FBiH
Ministrica Dilberović: Otkriveno 77 lažnih diploma, koliko ih je u Telecomu, BH Pošti, PIO-u...
Od 106 državnih agencija i preduzeća koje su bile obuhvaćene revizijom diploma, 17 institucija nije dostavilo odgovore Vladi FBiH. Utvrđeno je da ima 77 lažnih diploma, samo tri su visoke stručne spreme, a ostale su sve srednja stručna sprema, kazala je ministrica obrazovanja Vlade FBiH
Merima Čustović
22.11.2019. u 15:17
get url
text

Revizija diploma u Federaciji Bosne i Hercegovine još nije u potpunosti završena iako se na prikupljanju podataka radi od januara ove godine.

- Od 106 državnih agencija i preduzeća koje su bile obuhvaćene revizijom diploma, 17 institucija nije dostavilo odgovore Vladi FBiH. Utvrđeno je da ima 77 lažnih diploma, samo tri su visoke stručne spreme, a ostale su sve srednja stručna sprema. Sada nam se trebaju otvoriti oči prema ovim centrima za prekvalifikacije i uopće za stjecanje diplome sa srednjom stručnom spremom - kazala je na press konferenciji Elvira Dilberović, ministrica obrazovanja Vlade FBiH.

Ministrica Dilberović navela je u kojim su agencijama, fondovima i preduzećima koji su u većinskom vlasništvu FBiH, pronašli neregularne diplome:

- Finasijsko-informacijska agencija pronađena jedna diploma. Dioničko društvo BH-Telecom Sarajevo tri diplome. Javno preduzeće Međunarodni aerodrom Sarajevo četiri. Federalni Zavod PIO/MIO pet. BH-Pošta Sarajevo 20 diploma. Elektroprivreda HZHB Mostar tri. Lutrija BiH devet diploma. Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije FBiH 16 diploma. Porezna uprava FBiH dvije. KPZ poluotvorenog tipa u Sarajevu jedna diploma. KPZ poluotvorenog tipa Orašje jedna diploma. KPZ zatvorenog tipa u Zenici jedna diploma. Zavod za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Drin osam diploma. Javno preduzeće Elektroprivreda BiH Sarajevo tri diplome – navela je ministrica, dodajući da će se sa lažnim diplomama baviti Tužilaštvo i da niko više ne radi kome su pronađene lažne diplome.

U Zavodu Pazarić ima 151 uposlenik, a samo 54 su dostavili provjerene diplome ističe Dilberović, a izvještaje nisu dostavili:

- Željeznice FBiH, HEP Mostar, Energoinvest Sarajevo, Registar vrijednosnih papira u FBiH, Operator za obnovljive izvore energije, Odbor državne službe za žalbe FBiH, Zavod za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići, Agencija za kvalitetu i akreditaciju zdravstva FBiH, Komisija za koncesije FBiH, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Agencija za reviziju privatizacije FBiH, Kazneno popravni zavod otvorenog tipa Busovača, Federalni zavod za geologiju, Jender centar FBiH, Federalno ministarstvo pravde i Pravobranilaštvo FBiH – kazala je Dilberović,

Revizija diploma u Federaciji BiH bio je jako mukotrpan posao. Naišli smo na niz prepreka, a najveća prepreka je bila što mnogobrojni rukovodioci federalnih tijela, agencija, fondova i preduzeća koji su većinskom vlasništvu FBiH, pokazali ključnu neodgovornost, kazala je Dilberović i dodala:

- Oni nisu dostavili izvještaj iako zaključak Vlade FBiH datira od januara 2019. godine. Zbog neodgovornosti pojedinih rukovodilaca ovaj izvještaj kasni i nije sveobuhvatan. Moram naglasiti da i ovi koji su dostavili informacije ima ih koji su dostavili cjelokupan izvještaj, a ima ih i koji nisu. Većina univerziteta u FBiH i u BiH i izvan BiH, gdje su njihovi uposlenici stjecali diplome, tražili su nadoknadu za provjeru diploma. Recimo Sveučelište u Mostaru tražilo je 100 maraka plus PDV-e, zatim univerziteti u Banjoj Luci, Beogradu, Zagrebu. Imamo diploma iz Amerike, Malezije, Danske... I svi su tražili nadoknade. Ovi koji su tražili reviziju diploma rekli su nam da nisu planirali sredstva u budžetu za ove namjene. Zato je zaključak Federalnog ministarstva obrazovanja da svi oni koji nisu dostavili podatke o diplomama da te troškove uvedu u sljedeću budžetsku godinu i da nam pošalju tražene podatke – poručila je ministrica Dilberović.

Obraćanje ministrice Dilberović u vezi s diplomama možete pogledati u videu od 19. minute:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.