open-navfaktor-logo
search
Koronavirus u TK
Ministrica Čolić: Za sada ne razmatramo nikakve posebne restriktivne mjere
U Tuzlanskom kantonu za sada nema razgovora o uvođenju restriktivnih mjera zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, potvrđeno je za Faktor.
15.10.2020. u 13:43
get url
text

Ukoliko budu poduzeti određeni koraci, prema riječima ministrice zdravstva Tuzlanskog kantona Dajane Čolić, to će se odnositi na nošenje maski.

- Za sada ne razmatramo ništa posebno restriktivno. Eventualno može doći do dodatne preporuke za nošenje maski. I dalje pratimo situaciju i reagujemo u skladu s tim - rekla je Čolić za Faktor.

Podsjećamo, nošenje zaštitnih maski u Kantonu Sarajevo od danas je obavezno u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom, izuzev za sportiste na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozače bicikla, električnog romobila i motocikla, kao i druga izuzeća u skladu s preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS.

- Ukoliko u narednom periodu budemo imali drastičnije povećanje dnevnog broja zaraženih, maske će u TK biti obavezne i na otvorenom - dodala je ministrica Čolić.

U TK su maske i dalje obavezne samo u zatvorenom prostoru te na otvorenom gdje nije moguće držati distancu.

Mnoge evropske zemlje, nakon velikog povećanja broja zaraženih počele su uvoditi strožije preventivne mjere. U Francuskoj je proglašeno vanredno stanje, a od subote je na snazi policijski sat u većim gradovima. Nizozemska je u srijedu zatvorila kafiće i restorane, Sjeverna Irska zatvorila je škole, online nastava uvedena je u Češkoj i Rusiji te u Sloveniji za đake iznad petog razreda. Dnevni broj novozaraženih u Evropi u prosjeku je 100 hiljada, što je trećina ukupnog svjetskog rasta broja novih slučajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.