open-navfaktor-logo
search
E-kartice i recepti
Ministrica Čolić pojašnjava: Šta donosi informatizacija zdravstva u TK "teška" 10 miliona KM
Informatizacija zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu priča je koja se povlači godinama, a daleko je od realizacije.
22.05.2020. u 20:05
get url
text

Još u prošlom mandatu najavljivana je implementacija elektronskih recepata, ali je tender u vezi s njihovim uvođenjem padao pet puta. Još početkom 2017. najavljeno je da će građani do kraja godine imati elektronske zdravstvene kartice, ali od toga do danas nije bilo ništa. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK sredinom 2018. objavljeno je da građani više ne moraju ovjeravati zdravstvene knjižice, međutim to ni danas nije slučaj.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je zaključak kojim izdvaja 10 miliona KM za razvoj cjelokupnog integrisanog zdravstveno-informacionog sistema na području TK. Prva, od ukupno četiri faze tog projekta, upravo su elektronske zdravstvene kartice i recepti.

- Prva faza podrazumijeva e-kartice i e-recepte te naručivanje kod ljekara i vođenje bolovanja elektronskim putem. Taj prvi korak želimo okončati do kraja ove godine, ali to sve zavisi od tenderskih procedura - kaže za Faktor Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Cjelokupan projekat bi trebao biti okončan do kraja 2021. godine, ali sudeći po prethodnim iskustvima, postavljeni rokovi nisu značili mnogo.

- Zamišljeno je da doktor na računaru vidi kompletnu historiju bolesti pacijenta. Nakon pregleda ljekar, po potrebi, upućuje pacijenta na specijalistički pregled, na osnovu slobodnih termina u bolnici u koje elektronski ima uvid. Također, ukoliko pacijent uzima lijekove s esencijalne liste, ljekar unosi lijekove u sistem, koji je povezan s apotekama, a pacijent podiže lijekove na osnovu svoje e-kartice. Dakle, nema uputnica i recepeta na papiru - pojašnjava ministrica.

Jedino što će ostati na papiru je medicinski karton svakog pacijenta jer tako propisuje važeći zakon.

Vlada TK prihvatila je jučer informaciju o zdravstveno-informacionom sistemu na području TK, u kojoj se navodi da se informatizacija zdravstvenog sistema nalazi na samom početku. Hoće li novi pokušaj informatizacije u zdravstvu TK donijeti olakšice građanima vidjet ćemo već do kraja ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.