open-navfaktor-logo
search
Na potezu Vlada FBiH
Ministrica Čolić pojasnila smjenu: Ko je predložen za članove UO i NO UKC-a Tuzla
Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla od jučer je bez Upravnog odbora, a kada će dobiti novi, ovisi o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine koja mora imenovati svoje predstavnike u upravljačkim strukturama i dati saglasnost za konačno imenovanje.
21.04.2022. u 13:30
get url
text

Kantonalna Vlada predložila je da članovi privremenog Upravnog odbora budu Adnan Muslimović i Dževad Ahmetović kao predstavnici TK, a dr. Adnan Behram, dr. Azra Gutić Hodžić i Tomislav Marić kao predstavnici zaposlenika UKC-a, saznaje Faktor u Vladi. Također saznajemo da je za predstavnika Kantona u Nadzornom odboru predložen Admir Jukan, a za predstavnika uposlenika dr. Damir Pištoljević. Svi oni bi posao u upravljačkim strukturama trebali obavljati najduže tri mjeseca ili dok se ne izabere Upravni i Nadzorni odbor u skladu sa zakonom.

- Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH Federalna vlada imenuje Upravni i Nadzorni odbor na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva. Mi smo poslali prijedloge koji se tiču TK, a FBiH ima dva svoja prijedloga za Upravni i jednog za Nadzorni odbor - kaže ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

VEZANI TEKST - Vlada Tuzlanskog kantona razriješila Upravni odbor UKC-a Tuzla

Ugovor kojim se trebaju regulirati upravljački odnosi u UKC-u Tuzla još nije potpisan, a Ministarstvo zdravstva TK je još u decembru poslalo imena dva člana radne grupe koja će sačiniti dokument.

- Imam informacije da je Vlada FBiH još davno postavila upravljačke strukture u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a da prije toga nije ni potpisan ugovor o upravljačkim pravima između kantona i entiteta - navodi ministrica Čolić.

Ona ističe da je entitetski Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim se nalaže da FBiH preuzme dio upravljačkih prava u UKC-u Tuzla donesen još 2010, a Statut UKC-a koji je usklađen sa zakonom usvojen je 2013. godine.

- Ta zakonska obaveza još uvijek nije provedena i mi smo krenuli da to konačno završimo. Smjena Upravnog odbora jučer je urađena jer imamo inspekcijski nalaz iz prošle godine u kojem se kaže da nije imenovan u skladu s pomenutim zakonom. UKC sada nema Upravni odbor i vjerujem da će s nivoa FBiH brzo djelovati da se imenuje novi - zaključila je ministrica Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.