open-navfaktor-logo
search
Na potezu Vlada
Ministrica Čolić nakon prolongiranja štrajka u TK: Treba razgovarati sa zdravstvenim radnicima
Generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona (TK), koji je trebao početi danas, prolongiran je za deset dana odlukom dva sindikata koji predstavljaju više od 5.000 zdravstvenih radnika. Vladi TK sindikati su ponovno uputili poziv za pregovore.
19.09.2022. u 10:48
get url
text

- Moj stav je da treba sjesti za sto i razgovarati. Taj stav ću iznijeti Radnoj grupi i Vladi TK, na kojoj je konačna odluka šta činiti po pitanuju zahtjeva zdravstvenih radnika - rekla je danas za Faktor Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, traže povećanje svoje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke. Viša satnica bi značila povećanje plaće zaposlenih u zdravstvu za 20 posto. Oni su zahtjev za povećanje satnice resornom ministarstvu uputili 11. maja ove godine i zbog toga smatraju da su svi uvjeti za štrajk ispunjeni.

- Vladu TK pozivamo da do 21. septembra dostavi stav po zahtjevu sindikata od 11. maja i istovremeno pozivamo Vladu TK da održimo sastanak istog dana u vrijeme i na mjestu koje Vlada TK odredi. Radnici zaposleni u zdravstvu će svoja prava, ukoliko ne dođe do dogovora, ostvariti sindikalnom borbom ne isključujući ni generalni štrajk najavljen za 29. septembar - kaže se između ostalo u odluci dva sindikata donesenoj u nedjelju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.