open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka
Ministrica Brašnjić: Vrlo vjerovatno neće biti prijemnog ispita na fakultetima
Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona jučer je od Senata Univerziteta u Tuzli primilo incijativu za izmjenu zakona, kojom bi studentima bio omogućen bezuvjetan prelazak u narednu godinu školovanja, potvrdila je resorna kantonalna ministrica Fahreta Brašnjić.
02.06.2020. u 15:34
get url
text
Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK
get url
text

Još ranije primljena je incijativa o neodržavanju prijemnih ispita na fakultetima Univerziteta u Tuzli.

- Mi smo imali ideju da ne bude prijemnih ispita, ali da se eksterna matura dodatno vrednuje. Međutim, ove godine nećemo imati ni eksternu maturu. Vrlo je vjerovatno da prijemnog ispita ove godine neće biti, ali je konačna odluka na Skupštini TK. O bezuvjetnom prelasku u narednu godinu studija zvanično će odlučivati Vlada TK, a potom i Skupština - rekla je Brašnjić ne želeći dati svoj stav o bezuvjetnom prelasku u narednu godinu za studente.

Vlada TK danas je dala saglasnost za upis 5.517 učenika u 32 srednje škole Tuzlanskog kantona i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Planom za narednu školsku godinu predviđen je upis 825 učenika u gimnazije, 2.675 učenika u tehničke škole, 1.825 učenika u stručne škole, 75 učenika u umjetničke, 100 u vjerske i 16 učenika u specijalnu školu.

- Ovakav Plan upisa učenika predviđa 1.440 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole. To omogućava da svi učenici, koji završavaju osnovno obrazovanje, a njih je u ovoj školskoj godini na području Tuzlanskog kantona 4.075, u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola, nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona - rekla je ministrica Brašnjić.

Vlada je danas usvojila i Listu deficitarnih zanimanja na osnovu koje će se stipendirati učenici prvih razreda srednje škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2020/21. godinu. Prema današnjoj odluci, deficitarna zanimanja na području našeg kantona su zavarivač, zidar-fasader-izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa. Učenici koji upišu prvi razred srednjih škola s Liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati za stipendiju. Za stipendiranje tih učenika Vlada TK izdvojila je 80.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.