open-navfaktor-logo
search
Burno na Skupštini
Ministrica Bogunić teško optužila Konakovića: O tenderima, pritiscima, Zukorliću..., Dino je rekao da letim!
Istakla je kako nije tajna da se radi o neslaganju sa predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem po mnogim pitanjima, kao i pritisku na nju da rješava neka pitanja koja smatra nelegalnim
25.09.2019. u 13:54
get url
text
Zineta Bogunić

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Zineta Bogunić kazala je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da se "osjeća kao stvar jer je niko od 19. jula, kada je podnijela ostavku, ni u Vladi ni u Skupštini nije pitao koji su to moralni razlozi zbog kojih je to uradila".

-Premijer Forto je trebao na prvoj sljedećoj Skupštini proslijediti moju ostavku, 24. jula, ali to nije uradio. Razgovarali smo nekoliko puta, pitala sam o tome kakav je moj status, odgovorio mi je da ako hoću, mogu doći da radim, a ako neću, da ne dolazim - kazala je Bogunić.

Istakla je kako nije tajna da se radi o neslaganju sa predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem po mnogim pitanjima, kao i pritisku na nju da rješava neka pitanja koja smatra nelegalnim.

-Posljednja dva dana bili su silni medijski nastupi, te neki će mi dati da se obratim, neki neće. Nisam to očekivala od premijera Forte, a posebno ne od predsjedavajućeg Konakovića koji me je i delegirao za ministricu - pojasnila je Bogunić.

Jedan od razloga bilo je neslaganje oko kupovine IT platforme Osnovna.ba. Konaković je doveo dvojicu prijatelja da joj pojasne kako funkcionira ta platforma i instistirao da se to kupi, ali u razgovorima sa ekspertima odustala je od te kupovine jer su je upozorili da je pola miliona KM preskupo za takvu platformu. 

Bogunić je kazala da je insistirala na javnom pozivu, na šta Konaković "nije bio raspoložen" za tu opciju.

Govoreći o ostalim sukobima sa Konakovićem, Bogunić je izdvojila pitanje sindikalnih organizacija.

- Prema Konakovićevim navodima, tom Sivrinom sindikatu treba dozvoliti uplitanje u rad Ministarstva jer nosi 3.000 glasova – izjavila je Bogunić.

Također je kazala da je Konaković insistirao na angažmanu osobe sa "fakulteta Muamera Zukorlića" kao savjetnika ministrice.

VEZANI TEKSTPogledajte cijeli govor ministrice Zinete Bogunić koji je razbjesnio Konakovića

VEZANI TEKST - Kakvu je poruku Konaković ostavio na stolu ministrici Bogunić pa je podnijela ostavku?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.