open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Briselu
Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak raspravljaju o BiH
Na posljednjoj sjednici, održanoj 15. oktobra u Luksemburgu, također se razgovaralo o situaciji u BiH, a šefica diplomatije Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić je, prema njenim riječima, sa svojim kolegama podijelila "zabrinutost činjenicom da je Hrvatima u BiH onemogućeno da izaberu svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH"
13.11.2018. u 11:26
get url
text
U ponedjeljak sjednica Vijeća za vanjske poslove EU-a

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije (EU), kojeg čine ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, će u ponedjeljak, 19. novembra, održati sjednicu u Briselu, a na dnevnom redu naći će se i BiH.

- Vijeće će diskutirati o situaciji u BiH nakon Općih izbora održanih 7. oktobra. Diskusija će se voditi o pitanjima vezanim za reformske procese u državi – navodi se u dnevnom redu sjednice.

Na posljednjoj sjednici, održanoj 15. oktobra u Luksemburgu, također se razgovaralo o situaciji u BiH, a šefica diplomatije Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić je, prema njenim riječima, sa svojim kolegama podijelila "zabrinutost činjenicom da je Hrvatima u BiH onemogućeno da izaberu svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH".

Insistirala je, tvrdi, na važnosti reforme izbornog zakonodavstva u BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH te je, zbog važnosti ovog pitanja, predložila da se ova tema u najkraćem roku stavi na dnevni red Vijeća za naredne poslove EU-a.

Pored situacije u BiH, ministri vanjskih poslova EU-a raspravljat će o Centralnoj Aziji i to povodom predstojećeg ministarskog sastanka zakazanog za 23. novembar. Također će biti riječi o situaciji u Ukrajini, Jemenu te Globalnoj strategiji EU-a u području sigurnosti i odbrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.