open-navfaktor-logo
search
Vijeće EU-a
Ministri vanjskih poslova EU-a "razočarali" Čovića: Prioritet su formiranje vlasti i Reformska agenda
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a na današnjoj sjednici nisu usaglašavali niti usvajali zaključke koji se odnose na našu zemlju, ali su, prema riječima Mogherini, poslali tri glavne poruke
19.11.2018. u 17:18
get url
text
Federica Mogherini

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije (EU), na čelu sa visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, na današnjem je sastanku u Briselu raspravljalo o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora održanih 7. oktobra.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a na današnjoj sjednici nisu usaglašavali niti usvajali zaključke koji se odnose na našu zemlju, ali su, prema riječima Mogherini, poslali tri glavne poruke. Najvažnija poruka, istaknula je visoka predstavnica, jeste poziv svim političkim liderima u BiH da što prije formiraju vlast.

- Druga poruka je da se u potpunosti fokusiraju na Reformsku agendu, što građani BiH, naročito mladi, očekuju da vide. To je također povezano sa evropskim putem zemlje. Naredni mjesec će biti ključan s tog aspekta. Također se mora fokusirati na reformu Izbornog zakona – izjavila je Mogherini.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku je dodala da postoji usaglašen stav među ministrima vanjskih poslova da se nastavi intezivan rad sa svim političkim liderima u BiH te da će situacija u našoj zemlji biti na dnevnom redu i naredne sjednice Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Suprotno ranijim najavama zvaničnika Republike Hrvatske, ali i zvaničnika HDZ-a BiH, izborno zakonodavstvo se, sudeći istupu Mogherini, ne nalazi na samom vrhu liste prioriteta, a naročito ne u kontekstu kojeg su to najavljivali.

- Čut će se, vrlo skoro, i iz Brisela da nema BiH bez hrvatskog naroda, do kraja jednakopravnog s druga dva naroda u svakom dijelu BiH bez bilo kakve unutarnje podjele – izjavio je Čović prošle sedmice.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a kao prioritet su postavili što hitnije formiranje vlasti, što je suprotno Čovićevom uslovljavanju tog procesa usvajanjem izbornog zakonodavstva u skladu sa potrebama te stranke, a zatim provođenje ekonomskih reformi iz Reformske agende.

Na posljednjoj sjednici, održanoj 15. oktobra u Luksemburgu, također se razgovaralo o situaciji u BiH, a šefica diplomatije Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić je, prema njenim riječima, sa svojim kolegama podijelila "zabrinutost činjenicom da je Hrvatima u BiH onemogućeno da izaberu svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH". Insistirala je, tvrdi, na važnosti reforme izbornog zakonodavstva u BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.