Europarlamentarci Tineke Strik i Dietmar Köster boravili su prošle sedmice u BiH, izrazivši nadu da će zemlje članice EU-a odlučiti uvesti određene finansijske sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi kazao je uoči tog sastanka da će jedna od važnih tema biti pitanje Zapadnog Balkana i zemalja u kojima je potrebno osigurati usklađivanje zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a.

- To je važna rasprava, ali i činjenica da moramo nastaviti proces proširenja te se nadamo da ćemo nakon izbora u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji vidjeti progres u tom smislu - dodao je.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman uoči početka sastanka kazao je da su na dnevnom redu brojne teme, a jedna od njih je situacija na Zapadnom Balkanu što je važno pitanje za Evropsku uniju.

Upozorio je da se situacija na Zapadnom Balkanu pogoršava, podjele se pogoršavaju i predstavljaju prijetnju demokratiji i integritetu zbog čega je pozvao na snažan pristup u tom dijelu Evrope.

Kazao je da su posljednja dešavanja u BiH zabrinjavajuća jer rastući unitarizam i separatizam narušava stabilnost zemlje, a za njega je ključ rješenja poštovanje jednakosti tri konstitutivna naroda i u tom smislu posebno izborna reforma.

Dodao je da je od izuzetne važnosti sačuvati teritorijalni integritet i demokratiju država na zapadnom Balkanu te da svako miješanje izvana ili iznutra nije prihvatljivo naglašavajući da djelovanja i izjave koje se sada čuju i vide podsjećaju na devedesete i to mora prestati.

Podvukao je da Hrvatska u tom smislu ima neke prijedloge te je izrazio nadu da će Evropska unija uih podržati kako bi se osigurao snažniji pristup regionu Zapadnog Balkana.