open-navfaktor-logo
search
Brisel
Ministri vanjskih poslova EU-a razgovaraju o situaciji u BiH
Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali, između ostalog, o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini koja je eskalirala blokadom rada državnih institucija od predstavnika vlasti iz Republike Srpske.
15.11.2021. u 10:12
get url
text

Europarlamentarci Tineke Strik i Dietmar Köster boravili su prošle sedmice u BiH, izrazivši nadu da će zemlje članice EU-a odlučiti uvesti određene finansijske sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi kazao je uoči tog sastanka da će jedna od važnih tema biti pitanje Zapadnog Balkana i zemalja u kojima je potrebno osigurati usklađivanje zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a.

- To je važna rasprava, ali i činjenica da moramo nastaviti proces proširenja te se nadamo da ćemo nakon izbora u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji vidjeti progres u tom smislu - dodao je.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman uoči početka sastanka kazao je da su na dnevnom redu brojne teme, a jedna od njih je situacija na Zapadnom Balkanu što je važno pitanje za Evropsku uniju.

Upozorio je da se situacija na Zapadnom Balkanu pogoršava, podjele se pogoršavaju i predstavljaju prijetnju demokratiji i integritetu zbog čega je pozvao na snažan pristup u tom dijelu Evrope.

Kazao je da su posljednja dešavanja u BiH zabrinjavajuća jer rastući unitarizam i separatizam narušava stabilnost zemlje, a za njega je ključ rješenja poštovanje jednakosti tri konstitutivna naroda i u tom smislu posebno izborna reforma.

Dodao je da je od izuzetne važnosti sačuvati teritorijalni integritet i demokratiju država na zapadnom Balkanu te da svako miješanje izvana ili iznutra nije prihvatljivo naglašavajući da djelovanja i izjave koje se sada čuju i vide podsjećaju na devedesete i to mora prestati.

Podvukao je da Hrvatska u tom smislu ima neke prijedloge te je izrazio nadu da će Evropska unija uih podržati kako bi se osigurao snažniji pristup regionu Zapadnog Balkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.