- Uspjeli smo da pronađemo jasan pravac za mjere koje je potrebno preduzeti za rješavanje krize rasta cijena - rekao je novinarima Jozef Sikela, češki ministar saobraćaja i industrije nakon hitnog sastanka ministara EU zaduženih za energetiku.

Ministri su pozvali Evropsku komisiju da predstavi zakonski prijedlog na osnovu početnog nacrta koji je izvršno tijelo EU objavilo ranije ove sedmice.

- Ministri su dali podršku planovima o ograničavanju prihoda proizvođača električne energije niskim troškovima proizvodnje i uvođenju solidarnog doprinosa kompanija za fosilna goriva, koji će se koristiti za ublažavanje uticaja visokih cijena energije na kupce - rekao je Sikela.

Vlade članica EU-a također očekuju od Evropske komisije da predloži hitnu i privremenu intervenciju na energetskom tržištu koja uključuje ograničavanje cijena gasa i pružanje podrške za likvidnost komunalnih preduzeća.

Izvršno tijelo EU-a također treba predstaviti mjere za smanjenje potražnje za električnom energijom širom EU-a.

Sikela se nada da će Evropska komisija i zemlje EU moći da se dogovore i da može sazvati još jedan hitan sastanak ministara energetike kako bi zvanično odobrili odluku prije kraja septembra.