open-navfaktor-logo
search
Kandidature
Ministri, državni i kantonalni zastupnici na vijećničkim listama: Postoji li odgovornost prema glasačima?
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je krajem augusta ovjerila 2.258 kandidatskih listi sa 21.513 kandidata za predstojeće Lokalne izbore u našoj zemlji.
27.09.2020. u 13:00
get url
text
Lokalni izbori 2020

Među tim kandidatima su i brojna široj javnosti poznata imena, te nekoliko zvaničnika koji trenutno obnašaju dužnosti na kantonalnim, entitetskim i državnom nivou.

Jedan od takvih primjera je Josip Grubeša, aktuelni ministar pravde BiH koji je nosilac liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za Općinsko vijeće Prozor – Rama.

VEZANI TEKST – Iznenađujući potez: Državni ministar se kandidovao za općinskog vijećnika

Teško je povjerovati da bi se Grubeša povukao sa ministarske pozicije prihvatanjem mandata u Općinskom vijeću, što nameće pitanje odnosa prema glasačima koji će dati Grubeši povjerenje, koje će ovaj zvaničnik HDZ-a BiH, sasvim je izvjesno, iznevjeriti.

Vijećničkom klupom bi ministarsku poziciju, ali na kantonalnom nivou, trebao zamijeniti Ismir Jusko. Ministar unutrašnjih poslova KS je nosilac liste Saveza za bolju budućnost (SBB) za Općinsko vijeće Centar.

Na toj listi mu društvo pravi i Edita Đapo, aktuelna zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić nosilac je liste SBB-a za Općinsko vijeće Stari Grad, dok je zastupnik te stranke u Skupštini KS Dževad Poturak na trećem mjestu liste za Općinsko vijeće Ilidža.

Nezavisni zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić nosilac je liste svoje novoosnovane stranke, Ekološkog slobodarskog pokreta ESPO za Općinsko vijeće Centar.

Tu nije kraj kada su u pitanju zastupnici u Skupštini KS koji su se našli na listama za općinska vijeća. Na 35. mjestu liste Naše stranke za Općinsko vijeće Stari Grad je Vibor Handžić, aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS.

Teško je oteti se dojmu, odnosno racionalnoj procjeni da političke stranke kandidaturama visokih zvaničnika za vijećničke pozicije nastoje privući veći broj glasova, bez postojanja stvarne namjere da ti zvaničnici preuzmu mandate u općinskim vijećima. Takav pristup se, bez ikakve zadrške, može protumačiti kao neodgovoran prema glasačima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.