Lavrov je doputovao u Skoplje kako bi prisustvovao sastancima čiji je domaćin bila Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE). Diplomate nekoliko zemalja članica OSCE-a, uključujući Ukrajinu, bojkotovale su događaj zbog planiranog prisustva Lavrova.

Pojedine delegacije su napustile salu kada je Lavrov izašao za govornicu.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani poželio je dobrodošlicu Lavrovu, kao i predstavnicima ostalih učesnika. A premijer Dimitar Kovačevski rekao je da se neće sastati s ruskim ministrom, prenosi AP.

Lavrov je govorio 15 minuta, a onda je i on napustio sastanke.

U svom govoru je između ostalog rekao da je OSCE pred raspadom, optužio je NATO i zemlje Zapada za nepristatrasnost i urušavanje te organizacije zbog vlastitih interesa, dok je većina članica OSCE-a svoja uvodna izlaganja iskoristila je kako bi pred Lavrovom još jednom oštro osudile rusku agresiju na Ukrajinu.

Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock rekla je nakon govora Lavrova da "neće dozvoliti da ruska igra uništi organizacije koje se oslanjaju na miran suživot i suradnju".

Zapadni ministri koji su prisustvovali sastanku OESCE-a oštro su kritikovali Lavrova nakon njegovog govora.

- Pokušaji Rusije da okrive druge za svoje izbore su transparentni - rekao je danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen, koji je govorio kada je Lavrov izašao. 

- Nećemo praviti kompromise u vezi sa osnovnim principima evropskog sigurnosnog poretka ili dozvoliti Rusiji da uskrati pravo Ukrajini da donosi vlastite nezavisne izbore vanjske i sigurnosne politike – principe na koje je i sama Rusija pristala - dodao je on.

Članica NATO-a Sjeverna Makedonija ukinula je zabranu ruskih letova kako bi omogućila Lavrovu da prisustvuje sastanku. Ruska državna novinska agencija Tass javila je da je ministar preletio dužu rutu iznad Turske i Grčke kako bi stigao do samita nakon što je Bugarska blokirala njegov avion da koristi njihov zračni prostor.