open-navfaktor-logo
search
Ponašanje Srbije
Ministri Bislimi i Haxhiu upozorili na moguću destabilizaciju na Kosovu
Potpredsjednik Vlade Kosova za dijalog Besnik Bislimi i ministrica pravde Albulena Haxhiu ocijenili su da je destabilizacija Kosova od strane Srbije moguća, zbog stava Srbije prema napadu Rusije na Ukrajinu, javlja Anadolija.
28.02.2022. u 16:34
get url
text

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Bislimi je je rekao da sukob u Ukrajini pokazuje koliko je važno stvoriti zajednički front između svih demokratija kako bi se spriječio uspjeh takve vojne inicijative.

- Vjerujemo da će sankcije koje su uveli EU, SAD i druge zemlje, a kojima se odmah pridružila Vlada Republike Kosovo, snažno oslabiti vladu Moskve i utjecali na njihovo povlačenje iz planova za Ukrajinu - rekao je Bislimi.

Ministrica Haxhiu je govorila o konkretnom slučaju koji se dogodio u subotu poslijepodne u Prištini kada je policija privela tri državljanina Srbije kod kojih je prilikom kontrole vozila pronađeno pet amblema Oslobodilačke vojske Kosova.

Haxhiu je kazala da su, prema podacima sigurnosnih institucija, sumnjive osobe na Kosovo ušle iz Srbije, podigle značajnu sumu novca i otišle su da kupe uniforme OVK-a u jednoj prodavnici u Prištini.

Kako je kazala, pošto je naišla policija, oni su kupili samo pet amblema OVK.

- Prema informacijama koje imaju kosovske sigurnosne institucije, barem jedna od te tri osobe ima česte kontakte sa osobama iz Ruske Federacije, pripadnicima Srbijanske obavještajne službe i to je bilo dovoljno da se posumnja da su osobe o kojima je riječ, zajedno sa srpskim strukturama, pripremale aktivnosti koje bi ugrozile sigurnost i podigle tenzije na Kosovu - kazala je ministrica Haxhiu.

Ona je istakla da je tužilaštvo osumnjičene osobe pustilo u redovnu proceduru, što je kako je kazala, jako čudno i za Vladu Kosova i za građane jer predstavlja ignorisanje moguće opasnosti.

Haxhiu je navela da Vlada traži od domaćih institucija da u okolnostima nastalim nakon napada Rusije na Ukrajinu i svrstavanja Srbije na stranu Rusije, ostvare snažnu saradnju, a ne ignorisanje moguće opasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.