open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Ministarstvu zdravstva FBiH se prijavilo pet laboratorija, evo koje su im cijene PCR testa
Na području Federacije BiH od sutra će građani komercijalno testiranje na koronavirus plaćati jeftnije. Kako saznajemo, cijena PCR testa od sutra, 15. augusta, iznosit će 140 KM.   
14.08.2020. u 12:09
get url
text

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, koja traži veći opseg testiranja,Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, nedavno je pozvao i privatne laboratorije da se uključe u testiranje na koronavirus.

Do ovog trenutka Federalnom ministarstvu zdravstva prijavilo se pet privatnih laboratorija, četiri sa područja Kantona Sarajevo i jedna iz Tuzlanskog kantona.

U međuvremenu, cijena komercijalnog testiranja na koronavirus u RS snižena je sa 200 na 150 KM, a kako smo saznali, jutros je u Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH održan sastanak na kojem je donesena odluka o novoj, smanjenoj cijeni komercijalnog PCR testiranja i na području većeg bh. entiteta.

- Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kao nadležna institucija, u maju je utvrdio cijenu PCR testiranja, koja iznosi 215,20 KM. Federalno ministarstvo zdravstva jučer je uputilo Zavodu zahtjev da se razmotri redefiniranje i po mogućnosti ta cijena smanji imajući u vidu da su to isto učinile i zemlje u okruženju - navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

U saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva, navodi se kako je trenutno u toku više upravnih postupaka u ovom Ministarstvu za verfikaciju, a po zahtjevu privatnih zdravstvenih ustanova koje imaju registrirane privatne mikrobiološke laboratorije, i to: PZU "Eurofarm-Centar-Plokilinika" Sarajevo, PZU Plava poliklinika Tuzla, PZU Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje "Nalaz" Sarajevo, kao i Privatna mikrobiološko-parazitološka laboratorija Sarajevo. 

Do sada su na području Federacije BiH, s jedne strane za sistem, ali i u komercijalne svrhe, PCR testiranja mogle raditi verificirane laboratorije u tri klinička centra - u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Kantonalna bolnica u Zenici, bolnice u Tešnju i Bihaću te Veterinarski fakultet u Sarajevu.

- Što se tiče privatnih laboratorija koje su se prijavile, Komisija Federalnog ministarstva zdravstva izlazila je na teren i verifikacija je u toku. Do ovog trenutka verificirana je jedna privatna laboratorija u Sarajevu, a to je "Alea - Dr. Kandić". Očekujemo da će proces verifikacije i za ostale uskoro biti završen - kazali su u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Zemlje u našoj regiji, ali i one u Evropskoj uniji snižavaju cijene komercijalnih PCR testova kako bi svojim građanima olakšale provjere zdravstvenog stanja, ali i putovanja.

Prema informaciji koju smo dobili u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, bh. građanima koji putuju u zemlje Evropske unije potreban je PCR test, u Crnu Goru može se i sa serološkim testom, dok za prelazak granice sa Srbijom nije potreban nijedan test na koronavirus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.