Ponedjeljak, 26.02.2024.

Ministarstvu vanjskih poslova stiglo službeno izvinjenje zbog zabune oko aviona iz UAE

Nakon današnjeg slijetanja privatnog aviooperatera Boing 747-400 na sarajevski aerodrom i previda koji je u svojoj verbalnoj noti sačinila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata Podgorica, na adresu Ministarstva stiglo je i službeno izvinjenje povodom nastalog nesporazuma.

Diplomatskom notom broj 1/1/22/36, koja je dostavljena u poslijepodnevnim satima 5. juna 2020. godine iz Ambasade UAE Podgorica, navodi se da se privatni ured Njene Visosti duboko izvinjava povodom zabune koja je nastupila.

- Ovom prilikom želimo naglasiti i da je Ministarstvo inostranih poslova BiH u svojim postupcima vezanim za odobrenje slijetanja aviona na Međunarodni aerodrom Sarajevo postupilo u skladu sa međunarodnim odredbama Čikaške konvencije i Zakona o zračnom saobraćaju kojima se avionima koje službeno najavljuje država omogućava nesmetan promet u međunarodnom zračnom saobraćaju, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Podsjećamo, iz Ministarstva je jučer saopćeno da supruga šeika Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, potpredsjednika, premijera UAE i vladara Dubaia šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktouma, ponovo šalje humanitarnu medicinsku pomoć Bosni i Hercegovini u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Međutim ispostavilo se da se radilo o zabuni, te da je pomoć namijenjena Crnoj Gori, a da je Ambasada UAE u Podgorici, iz koje se nerezidentno pokriva Bosna i Hercegovina, poslala notu kojom je zatražila dozvolu slijetanja za privatni aviooperater Boing 747-400 Vlade Dubaija, u kojoj je navedeno da transportuje pomoć za vladu i građane BiH.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh