open-navfaktor-logo
search
Samo u BiH
Ministarstvo za ljudska prava: "Sastanci" na Jahorini za Novu godinu o trošku države
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine i ove godine u izvještajima koje je počeo objavljivati upozorava na propuste i "bizarne" situacije u trošenju javnog novca, a neke od takvih su i "sastanci" u ugostiteljskim objektima u kasnim večernjim satima, gdje se konzumirao samo alkohol.
27.06.2021. u 18:35
get url
text
Miloš Lučić

Ovaj primjer dolazi iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Miloš Lučić.

Od ministra smo zatražili objašnjenje nastanka ovih troškova.

VEZANI TEKST - Noćni provodi o državnom trošku u Ministarstvu za ljudska prava, na računima samo alkoholna pića

- Sinoć sam bio na sastanku do 12 sati, na sastanku koji se tiče Ministarstva i novih, važnih projekata. Ovo vam navodim kao primjer. Ja sam porodičan čovjek i kao da ja volim sjediti do nekih sati. Revizorski izvještaj za prošlu godinu je pozitivan i ne vidim nikakvih problema – dodao je Lučić.

Revizori su u izvještaju morali preporučiti da se sredstva za reprezentaciju koriste u stvarne namjene radi kojih su i odobrena, iako bi se ovo pravilo moralo poštovati bez da iko nadležan na to podsjeća.

- Preporuke revizora su već 15 godina i ugovori o djelu, ali mi imamo projekte gdje se ne može dati ugovor na neodređeno – kazao je Lučić.

Napomenuo je da ne zna ko je napravio konkretne račune na koje su se osvrnuli revizori, te da ne znači da ih je napravio on jer sredstva reprezentacije koriste i njegov zamjenik, šef kabineta, sekretar Ministarstva te pomoćnici ministra.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, nije imao kasne sastanke. On je rekao da su do maja prošle godine, dok je on vodio Ministarstvo prije imenovanja Lučića, napravljena dva do tri računa u iznosu od nepunih 1.000 KM, a sve ostalo, dakle do iznosa od 50.500 KM, koliko je ukupno u 2020. godini potrošeno na iće i piće u Ministarstvu, potrošeno je za mandata Lučića.

Mahmutović je odgovorio i da bi se zvanični sastanci trebali održavati u institucijama.

Ipak, prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva, neki od računa nastali su 31. decembra, dakle za Novu godinu, na Jahorini, a plaćeni su biznis karticom ministra koja se koristi za reprezentaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.