To su saopćili iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, obrazlažući odluku da Crna Gora zabrani da avion u kojem je trebao da bude ruski diplomata, preleti preko teritorije ove države.

Osim Crne Gore, Bugarska i Sjeverna Makedonija donijele su sličnu odluku, pa je posjeta Sergeja Lavrova Srbiji otkazana.

Podsjećajući da je Vlada Crne Gore početkom aprila usvojila Izmjene i dopune Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije (EU) iz 2014. godine, s obzirom na agresiju Rusije kojom se destabilizuje situacija u Ukrajini, iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova danas je rečeno da u tom kontekstu, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih aviona preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima, koji se nisu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju.

U obrazloženju se navodi da, shodno članu 7g te Odluke, regulisano je pitanje zabrane slijetanja, polijetanja i preleta aviona preko teritorije Crne Gore.

Taj član, kako se dodaje, jasno i nedvosmisleno propisuje da nadležni organ iz člana osam Odluke svim avionima kojima upravljaju ruski zračni prijevoznici, uključujući i marketinške prijevoznike, uskraćuje odobrenje za slijetanje, polijetanje ili prelijetanje teritorije Crne Gore.

Nadležni organ to pravo uskraćuje i avionima registrovanim u Rusiji, kao i onima koji nisu registrovani u Rusiji, a koji su u vlasništvu ili zakupu ili pod drugim vidom nadzora bilo kojeg ruskog fizičkog ili pravnog lica, subjekta ili tijela.

U dokumentu se navodi da se zabrana ne primjenjuje u slučaju prisilnog slijetanja ili prisilnog prelijetanja.

- Nadležni organi mogu odobriti slijetanje aviona, polijetanje ili prelijetanje preko teritorije naše države ako su prethodno utvrdili da je to potrebno u humanitarne ili za bilo koju svrhu koja je u skladu sa ciljevima ove odluke - kaže se u dokumentu.

Kako se dodaje, nadležni će obavijestiti države članice EU i Evropsku komisiju o svakom odobrenju iz stava tri tog člana u roku od dvije sedmice od davanja odobrenja.

- Nadležni su dužni da odbiju sve planove leta koje dostave operatori aviona u kojima se ukazuje na namjeru obavljanja aktivnosti nad državnom teritorijom Crne Gore, a koje predstavljaju kršenje ove odluke ili drugih uspostavljenih mjera sigurnosti i zaštite na način da se pilotu ne dozvoli letjenje - kaže se u dokumentu.

Iz Ministarstva su istakli da Generalni direktorat za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova pojedinačno razmatra svaki zahtjev za prelet.

- Pridruživanjem restriktivnim mjerama EU i njihovim sprovođenjem, ne dovode se u pitanje diplomatski odnosi između dvije zemlje - kaže se u saopćenju.