open-navfaktor-logo
search
Najoštrije osude
Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo demarš Hrvatskoj zbog Milanovićevih izjava
Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je danas demarš Republici Hrvatskoj zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića u kojima negira genocid u Srebrenici.
14.09.2022. u 15:48
get url
text

- Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, od 12. septembra 2022. godine, a u kojima je, tokom radnog ručka na samitu Brdo Brijuni, negirao genocid u Srebrenici – navedeno je u demaršu.

VEZANI TEKST - Milanović: U Srebrenici nije bio genocid; Suljagić: Fašističko smeće

Također, navodi se kako je Evropski parlament 9. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od 22. jula 2021. godine, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

- Naglašavamo da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde i, stoga, svaki oblik poricanja genocida mora biti nedvosmisleno odbačen.

Uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i izvinjenje porodicama žrtava genocida u Srebrenici – istaknuto je, između ostalog, u demaršu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.