- Ističemo da je kompanija Klas, koja je najveći proizvođač brašna i mlinarsko-pekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, donijela odluku o smanjenju izvoza brašna za pojedine države kako bi se osigurale dovoljne količine brašna za domaće tržište i da nema razloga za zabrinutost jer u Federaciji BiH postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna, a opskrba kupaca je uredna. U vezi s tim napominjemo da i ostali mlinovi i proizvođači mlinsko-pekarskih proizvoda u Federaciji BiH ulažu maksimalne napore kako bi osigurali stabilnu opskrbu domaćeg tržišta – poručuju iz ministarstva.

S druge strane, upozoravaju kako BiH nema dovoljnu količinu domaćih sirovina te da svaka prekomjerna kupovina i stvaranje zaliha određenih vrsta prehrambenih proizvoda od strane građana može proizvesti vještačku nestašicu na tržištu Federacije.

Cijene rastu iz sata u sat

Svjetsko tržište hrane, a posebno žitarica, dalje naglašavaju, bilježi velike promjene te su mnoge evropske zemlje zabrinute zbog otežanog snabdijevanja žitaricama i vrtoglavog rasta njihovih vrijednosti.

- Cijene pšenice, kukuruza i ječma rastu iz dana u dan, čak iz sata u sat, a sve je više zemalja koje donose ograničenja kada je u pitanju izvoz žitarica i hrane - kažu iz Federalnog ministarstva trgovine iz kojeg podsjećaju kako se veći broj evropskih zemalja odlučio na ograničavanje izvoza žitarica.

Kad je u pitanju cijena ulja, iz domaće fabrike Bimal navode kako je do porasta cijene došlo uslijed nedostatka domaćih sirovina zbog čega su iste prinuđeni kupovati na inozemnim tržištima.

Što se tiče kontrole cijena, iz Ministarstva trgovine FBiH također ističu kako je intenzitet inspekcijskih kontrola nad primjenom odluka Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole cijena, značajno pojačan od sredine veljače ove godine.

Inspekcija kažnjava nepravilnosti

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka 2022. godine do početka/sredine marta 2022. godine izvršeno je 437 inspekcijskih nadzora i pokrenuto 258 prekršajnih postupaka s ukupnim finansijskim teretom od 249.450 maraka.

Upitani za koje artikle se bilježi najviše nepravilnosti, iz Ministarstva su odgovorili kako je najviše nepravilnosti utvrđeno kod proizvoda s liste osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda (Lista sadrži 17 stavki), kao i naftnih derivata, koji su obuhvaćeni predmetnim odlukama o mjerama neposredne kontrole cijena.

- Napominjemo da je Vlada Federacije BiH u cilju ublažavanja rasta cijena i osiguranja uredne snabdjevenosti tržišta blagovremeno donijela odluke o mjerama neposredne kontrole cijena. Cilj donošenja tih odluka je bio da povećanje cijena bude u granicama socijalne odgovornosti i fer iznosa za pozitivno poslovanje i poslovnu egzistenciju trgovaca, a nikako za stjecanje ekstra profita i bogaćenje - zaključuju iz Federalnog ministarstva trgovine.