Podsjetili su i na instrukcije iz "Organizacije javnog linijiskog prijevoza putnika u uslovima opasnosti od širenja koronavirusa".

Posebno su istakli da su prijevoznici u obavezi uputiti svoje uposlenike, koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu da se obrate svom ljekaru, te da sa takvim simptomima ne dolaze na posao, te da vozači koji upravljaju vozilima moraju nositi zaštitnu masku dok upravljaju vozilom javnog linijskog prijevoza putnika, dok ostala službena lica koja se nalaze u vozilu (redari, kondukteri i kontrolori) moraju nositi maske kao ličnu zaštitnu opremu.

Također, navedeno je da korisnici usluga javnog linijskog prijevoza moraju koristiti maske, a preporučuje se korištenje i rukavica, sjedišta moraju biti vidljivo obilježena sa uspostavljenim razmakom koji osigurava odgovarajuću fizičku distancu između putnika, a u skladu sa preporukama ZZJZ KS i FBiH, a uzimajući u obzir preporuke ZZJZ FBiH po pitanju javnog linijskog prijevoza putnika prijevoznici KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo i Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo uskladit će redove vožnje sa stvarnim potrebama, a u slučaju potrebe za povećanjem prijevoznih kapaciteta tj. većim brojem vozila uvodit će i "BIS vožnje – dodatna vozila".

- Vozila javnog prijevoza moraju obavezno pojačano dezinfikovati, precizno unutrašnjost vozila i vanjski dio vozila, prije prvog polaska ili nakon povratka u depo prijevoznika na završetku rada. Također, na početnim i krajnjim terminalima/terminusima mora biti vršena dezinfekcija, kao i provjetravanje unutrašnjosti vozila. Po mogućnosti, dezinfekciju vršiti i u toku rada. Posebnu pažnju obratiti na vozački prostor, rukohvate i druge predmete koji se često dodiruju - detaljno je naloženo prijevoznicima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.