open-navfaktor-logo
search
Nalog Vlade FBiH
Ministarstvo prometa FBiH mora pripremiti odluku o nepriznavanju tehničkih pregleda izvan FBiH
Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o poduzetim aktivnostima po Zaključku Vlade Federacije BiH od 3.6.2021. godine, te zadužila ovo ministarstvo da u saradnji s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova za narednu sjednicu Vlade pripremi tekst Odluke o nepriznavanju tehničkih pregleda s područja izvan Federacije BiH do pune implementacije usaglašenog Pravilnika o tehničkim pregledima vozila.
16.12.2021. u 13:11
get url
text

U informaciji je navedeno da je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u saradnji s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova pripremilo informaciju o mogućnosti obustave primjene obavještenja Ministarstva komunikacija i transporta BiH koja se odnosi na priznavanje tehničkih pregleda na cijeloj teritoriji BiH. Sačinjena je slijedom zaključaka Vlada Federacije BiH, donesenih na 266. i 268. sjednici, a na osnovu kojih je Vlada uputila pismo Vijeću ministara BiH kojim ga je upoznala o spornom obavještenju, te je zatraženo njegovo povlačenje do pune implementacije Pravilnika o tehničkim pregledima vozila.

Ukazano je da Pravilnik nije implementiran u cijelosti, te da nije osigurano funkcioniranje jedinstvenog informacionog sistema, kojim bi se rezultati mjerenja na uređajima direktno preuzimali, a kako bi mogućnosti zloupotreba i utjecaja na rezultate tehničke ispravnosti vozila bile svedene na minimum. Također sama obavijest Ministarstva komunikacija i transporta BiH donesena je pozivanjem na primjenu ovog pravilnika što je upitno, i kao takvo neprihvatljivo u konkretnom slučaju.

S obzirom na to da Vijeće ministara BiH do sada nije razmatralo ovo pitanje, te nije bilo reakcija mjerodavnih tijela na povlačenje sporne obavijesti, a uzimajući u obzir održane sastanke Ministarstva sa Udruženjem stanica tehničkog pregleda vozila pri Privrednoj komori FBiH, kao i inicijative Udruženja osiguravajućih društava u FBiH, predloženo je donošenje odluke o nepriznavanju tehničkih pregleda s područja izvan Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.