U saopćenju se tvrdi kako je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o postupku pred Ustavnim sudom saznalo tek nakon što je u Narodnim novinama objavljena presuda te se dodaje kako bi presuda zasigurno bila drukčija da je Ministarstvo znalo da se postupak vodi.

- To potvrđuje činjenicu da je sam postupak unaprijed dogovoren i da su pojedinci svjesno trgovali interesima kantona u korist SNSD-a i pojedinca čije interese brane prilikom sklapanja ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta. Da je presuda mogla biti drugačija i da su općine bile uključene u izradu zakona 2009. godine dokaz su materijali s javne rasprave - stoji u saopćenju.

Ministarstvo dalje navodi kako je Ustavni sud FBiH naložio Skupštini kantona da u roku od šest mjeseci usaglasi osporenu odredbu s presudom, uz aktivno sudjelovanje općine na čijem području se nalazi poljoprivredno zemljište.

- Ministarstvo je odmah pristupilo izmjenama i dopunama zakona te smo se opet obratili općinama za mišljenje. U roku smo poslali izmjene i dopune zakona na Vladu, više puta smo predlagali da se zakon nađe na dnevnom redu, ali Vlada se nije do danas očitovala o zakonu. Uigrana je međustranačka praksa da se uskrati mišljenje od Ministarstva pravosuđa, pa je to alibi predsjedniku Vlade zašto nešto ne stavlja na dnevni red (suprotno Poslovniku o radu Vlade). To, međutim, ne abolira nikoga što se zakon nije razmatrao na Vladi i Skupštini u predviđenom roku.

Jasno je bilo da Vlada neće raspravljati niti postupiti po presudi Ustavnog suda te smo dopune i izmjene zakona s pristiglim mišljenjima poslali na Skupštinski odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Očekujemo da će se zaključci odbora provesti, da će Skupština kantonna imati zadnju riječ i da će se dodjela poljoprivrednog zemljišta vratiti u okvire zakona - stoji u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona.