open-navfaktor-logo
search
Ankara
Ministarstvo odbrane: Turska je zid odbrane Evrope od terorizma
Turska je oštro osudila odluke američkih i francuskih parlamenata koje su usvojene protiv operacije “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije
03.11.2019. u 15:17
get url
text

Vlasti Republike Turske najoštrije su osudile odluku Predstavničkog doma američkog Kongresa o prihvatanju armenskih tvrdnji o dešavanjima iz 1915. godine, kao i odluku Nacionalne skupštine Francuske u kojoj se teroristi YPG/PKK-a tretiraju kao francuski saveznici, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da sa sjeveroistoka Sirije, odnosno sa istočne obale Eufrata i dalje postoji velika prijetnja terorističkih organizacije ISIS i YPG/PKK.

U saopćenju se navodi da je Turska i dalje odlučna da poduzme sve neophodne mjere kako bi neutralizirala postojeće prijetnje i rizike na svojoj granici.

Dalje se navodi da su turske snage 9. oktobra pokrenule antiterorističku operaciju “Izvor mira“ koja je zasnovana na međunarodnim normama, a za cilj ima neutraliziranje terorističke prijetnje i uspostavu sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica.

Teroristi YPG/PKK-a i ISIS-a su jedine mete turske operacije, a u saopćenju se navodi da su uhvaćeni i pred lice pravde izvedeni svi teroristi ISIS-a koje su teroristi YPG/PKK-a oslobodili iz zatvora.

-Turska se našla na udaru propagande koja je dezinformacijama pokušala ugroziti opravdanost i legitimitet antiterorističkih operacija na sjeveru Sirije, ali sve te kampanje su uspješno razotkrivene i odbačene - navodi se u saopćenju turskog Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva su odbranili i oštro kritizirali donji dom američkog kongresa koji je u okviru te kampanje prihvatio odluku o armenskim tvrdnjama o dešavanjima iz 1915.godine i usvojio odluku u uvođenju sankcija Turskoj.

-Te odluke su oprečne postojećim sporazumima i normama savezništva u NATO-u. Ako se SAD zanima da li se prije sto godina dogodio genocid nad Armenima, onda bi ga trebao tražiti na istorijskim činjenicama i u dokumentima u Nacionalnom američkom arhivu - navodi se u saopćenju.

Turska je također osudila i odluku koju je donji dom francuskog parlamenta usvojio protiv turske operacije “izvor mira“.

-To je samo još jedan pokušaj da se od očiju javnosti sakrije istina - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Naglasivši da Turska sve svoje operacije bazira na međunarodnim normama i normama NATO-a, iz Ministarsva u Ankari su poručili da je prirodno da takvo ponašanje očekuju od svih NATO saveznika.

-Treba znati da je Turska front antiterorističke borbe i zid odbrane Evrope od terorizma - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.