open-navfaktor-logo
search
Usvojen dokument
Ministarstvo odbrane: Šta je ključna obaveza iz Programa reformi BiH
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) direktno je zaduženo za 67 aktivnosti u sklopu Programa reformi BiH, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo na sjednici 9. novembra.
26.11.2022. u 10:06
get url
text

Prema novousvojenom programu, MOBiH sudjeluje u realizaciji još 11 aktivnosti u saradnji s drugim institucijama države Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni u Ministarstvu.

Program reformi Bosne i Hercegovine se sastoji od pet strateških poglavlja od kojih dva u potpunosti pripadaju Ministarstvu odbrane za čiju realizaciju je direktno odgovorno, a radi se o odbrambenim i vojnim pitanjima, odnosno pitanju resursa, dok u sklopu tri ostala poglavlja ima dio direktno delegiranih obaveza.

Na tom poslu u okviru MOBiH radi Tim za implementaciju dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine, kojim rukovodi zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Mijo Krešić, s utvrđenim sastavom, zadacima, rokovima i odgovornostima Tima.

- Ključna obaveza MOBiH iz Programa reformi BiH jeste implementacija dokumenta Pregled odbrane, čiji je integralni element Plan modernizacije i razvoja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) – navode iz Ministarstva odbrane BiH u odgovoru na upit o značaju Programa reformi BiH.

Kako nadalje navode, usvajanjem spomenutog dokumenta Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju dosljednost u provedbi strateških odluka i opredjeljenja, te se osigurava kontinuitet partnerske saradnje u okviru Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Iz MOBiH, istovremeno, pojašnjavaju kako njegovi predstavnici sudjeluju u Komisiji za saradnju sa NATO-om, formiranoj od Vijeća ministara BiH, a koja je najodgovornije tijelo za realizaciju obaveza BiH iz Programa reformi BiH.

- Djelokrug poslova te komisije jeste utvrđivanje prioriteta u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koji proizilaze iz učešća Bosne i Hercegovine u NATO programu 'Partnerstvo za mir', kao i realizacije obaveza iz dokumenta 'Program Reformi Bosne i Hercegovine' – preciziraju iz MOBiH.

Osim toga, Komisija za saradnju s NATO-om organizira i rukovodi izradom godišnjih dokumenata - programa reformi u okviru saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a te ih dostavlja Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Dokument Program reformi Bosne i Hercegovine se podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO savezu, ali kao strateško opredjeljenje za aktivno učešće u regionalnim, evropskim i evroatlantskim procesima saradnje, navode iz MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.