open-navfaktor-logo
search
O Dodikovim najavama
Ministarstvo odbrane BiH: Služenje vojnog roka u inostranstvu je zabranjeno
Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine, bh. državljanima čije je prebivalište na teritoriji BiH, uključujući i one s dvojnim državljanstvom, zabranjeno je služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu regruta u oružanim snagama drugih država.
10.01.2022. u 16:56
get url
text

To je saopćilo Ministarstvo odbrane BiH povodom toga što su u domaćoj javnosti nedavno iznošeni politički stavovi u vezi s najavom mogućnosti, pa čak i podsticanjem, da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi.

Ministarstvo odbrane očekuje od nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini, odgovornih za provođenje zakona, da preduzimaju sve neophodne mjere i zakonski predviđene aktivnosti kako bi se osiguralo poštivanje navedenih propisa.

VEZANI TEKST - Dodik predlaže: Prepoloviti OSBiH, donijeti zakon o vojsci RS-a ili demilitarizacija

- Naglašavamo da se svako podstrekavanje i ohrabrivanje postupanja, koje je suprotno odredbama predmetnog člana zakona, može dovesti i u vezu s kršenjem člana 162b Krivičnog zakona BiH, koji precizira da će se kaznom zatvora sankcionirati i svako ko javno, putem sredstava informiranja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela - navodi se u saopćenju.

Ministarstvo odbrane, u cilju poštivanja zakona Bosne i Hercegovine, očekuje odgovorno postupanje ne samo onih koji iznose ovakve i slične stavove, već i od samih državljana Bosne i Hercegovine kojima se ovakve poruke upućuju, saopćeno je.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na posebnoj sjednici NSRS-a o prijenosu nadležnosti, između ostalog, govorio je i o ovome.

On je kazao kako "RS treba sagledati kako regulisati pitanje vojnog roka u trenutku kada u Srbiji vraća redovno služenje vojnog roka".

- Da naši mladi ljudi imaju priliku da služe redovni vojni rok i da onda mogu da se vrate u RS i imaju određene statusne privilegije – kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.