open-navfaktor-logo
search
Obiman dokument
Ministarstvo finansija završava rad na budžetu BiH za 2022. godinu, Bevanda negira opstrukcije
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine završava aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog budžeta za period 2022-2024. godina i Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu i uputit će ove dokumente u dalju proceduru Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.
20.05.2022. u 09:48
get url
text
get url
text

Nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima ova dva dokumenta i posljednjih kontrola sadržaja budžeta očekuje se da ovi dokumenti u ponedjeljak budu predati Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio povodom mnogobrojnih špekulacija u javnosti u vezi procedura usvajanja budžeta da svemu ovome prethode zahtjevi i konsultacije s budžetskim korisnicima koji su anekse budžetskih zahtjeva slali mimo svih rokova tražeći dodatna sredstva, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.

Prema riječima ministra Bevande, Ministarstvo finansija i trezora BiH radi ovaj zahtjevan posao najbrže moguće i pored mnogobrojnih pritisaka s više strana te je odbacio tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu.

- Napominjem da smo na Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za period 2022-2024. godina, koji je Fiskalno vijeće usvojilo 30. 3. ove godine, čekali devet mjeseci iako je Ministarstvo finansija i trezora svoj dio posla završilo u roku. Osim toga, budžet za 2021. godinu nikada nije usvojen iako je prošle godine u februaru upućen Predsjedništvu BiH - naglasio je Bevanda.

Navodi da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima uporedo radilo Dokument okvirnog budžeta za period 2022- -2024. godina i Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

- To su dva obimna i ozbiljna dokumenta na kojima počiva finansiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo finansija i trezora BiH je imalo težak zadatak i prema tome se  odnosimo odgovorno, profesionalno i ne podliježemo raznim pritiscima koji su svakodnevni i neosnovani - rekao je Bevanda.

Temeljem Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora BiH je samo tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH on se upućuje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.

Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH, dodaju, zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH  865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.