S obzirom na to da se u medijijma posljednjih dana objavljuju informacije u kojima se optužuju predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH da blokiraju dodjelu grantova iz budžeta za 2018. godinu temeljem javnih poziva za projekte kulture, sporta, nauke i inovatorstva, oglasili su se i iz Ministarstva.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da je maliciozno izvještavanje o ovom pitanju u kome se potencira njegova stranačka pripadnost, jer je mnogo važnije od toga stav ministarstva na čijem je čelu da se javni poziv ne smije pretvoriti u pijacu i da grantovi mogu biti dodjeljen isključivo sukladno uvjetima javnog poziva.

Predstavnici Ministarstva koji učestvuju u radu ovih komisija su državni službenici, a ne članovi političkih partija i njihov je zadatak da prate da se na zakonit način dodijele finansijska sredstva iz grantova za kulturu, sport, obrazovanje, nauku i inovatorstvo, saopćeno je.

-Predstavnici Ministarstva neće dati suglasnost za ono što nije usuglašeno s javnim pozivom i gdje uvjeti nisu ispoštovani, niti će staviti svoj potpis ni na jedan zapisnik ukoliko nisu ispoštovani zakoni i uvjeti javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo civilnih poslova BiH. Neopravdane i zlonamjerne su optužbe pojedinaca koji iznose u javnost neistine da članovi komisija iz Ministarstva blokiraju rad i ne dolaze na sjednice, posebice jer su oni koji optužuju sve vrijeme izborne kampanje odsustvovali sa sjednica i time usporili kompletan proces odlučivanja - saopćeno je iz Ministarstva.

Činjenica je, dodaju, da su predstavnici Ministarstva bili najredovniji na sjednicama komisija, a samo jednom se desilo da su dva od tri predstavnika ministarstva bili spriječeni doći na jednu od tridesetak održanih sjednica, a to je bila posljednja.

-Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ponovio je da će saglasnost ovog ministarstva biti data samo kad budu ispoštovan zakoni i uvjeti javnog poziva bez obzira koliko se nekome žurilo da se novac iz budžeta podijeli institucijama koje su aplicirale - zaključuju.