open-navfaktor-logo
search
Poslao upit
Ministar zdravstva ZDK traži od domova zdravlja informacije o nabavci kisika
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić poslao je upit svim domovima zdravlja u ovom kantonu tražeći da dostave informacije o izvršenim nabavkama medicinskog kisika u toku pandemije koronavirusa.
30.09.2021. u 13:22
get url
text

VEZANI TEKST - Firma iz Breze nema odobrenje za medicinski kisik, a snabdijevali su Dom zdravlja Zenica

- Osnivači domova zdravlja su gradovi i općine, a mi insistiramo na zakonitosti i procedurama, vodeći računa o zdravlju naših građana - rekao je dr. Jupić.

Naglasio je da su dvije bolničke ustanove u ovom kantonu - Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj, tokom čitave pandemije koristile isključivo medicinski kisik te da je kompanija Messer u proljeće ove godine u krugu KBZ-a instalirala centralno postrojenje za snabdijevanje kisikom Covid-odjeljenja.

- Vlada i Ministarstvo zdravstva ništa nisu prepuštali slučaju. S dobavljačem s održavali stalne kontakte tako da isporuka plina Kantonalnoj bolnici, čiji smo osnivač, nijednog momenta nije bila dovedena u pitanje niti su bili ugroženi životi pacijenata, iako je u određenim periodima potrošnja kisika bila ogromna - rekao je dr. Jupić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.