open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Ministar zdravlja: U RS-u pod nadzorom 308 osoba, izdato 87 rješenja o kućnoj izolaciji
Ministar zdravlja Republike Srpske (RS) Alen Šeranić kazao je da je u tom entitetu ukupno 308 osoba pod nadzorom u vezi sa pojavom koronavirusa, a koji su došli iz rizičnih područja. 
11.03.2020. u 11:53
get url
text

Također, za 114 osoba je završen nadzor, a inspektori su izdali 87 rješenja o kućnoj izolaciji od čega 50 u Banjoj Luci i 37 u Čelincu.

- U UKC RS-a u Banjoj Luci je pet pacijenata. Zdravstveno stanje tih pacijenata je dobro, simptomi su blagi, povišena temperatura i kašalj, i redovno se prate. Ko se sve trenutno gdje nalazi, u bolnici ili kućnoj izolaciji, ne mogu precizno potvrditi, ali znam da se sve mjere poštuju. Ukupno 17 ljudi je napustilo izolaciju - kazao je Šeranić.

Ministar Alen Šeranić je danas održao sastanak sa direktorima svih bolnica u RS-u.

Podsjetio je na jučerašnje mjere Vlade RS-a, te naglasio kako su od danas zatvorene sve osnovne i srednje škole, te fakulteti u RS-u.

Naveo je da je Italija zatvorila svoje granice, a đacima koju su tamo na razmjeni, naloženo je da se vrate u svoje matične zemlje.

- U narednom periodu imaćemo povrat naših učenika iz Italije. Mjere za škole i fakultete su sa ciljem da se snizi rizik od širenja virusa u RS-u jer bilo bi teško iskontrolisati povrat đaka u naše obrazovne ustanove - rekao je Šeranić.

On je pojasnio da je obustava nastave na 21 dan jer 14 dana traje inkubacija, te se epidemiloški nastojalo djelovati preventivno u smislu nadzora nad onima koji bi potencijalno mogli biti oboljeli.

- U posljednja dva dana mijenja se situacija u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, gdje je dosta naših državljana na radu. Iz preventivnih razloga smo donijeli ovakve mjere kako bismo epidemiolioki spriječili širenje virusa - istakao je Šeranić.

Podvukao je da su organizovana javna okupljanja zabranjena, a sve što se tiče privatnih odluka, i dalje je dozvoljeno.

- S obzirom da se očekuje da će u nekim igraonicama biti više djece, lokalne uprave su dužne da ih više prate i da se obavi dezinfekcija. Što se tiče vrtića, u ovoj kategoriji do šest godina, nemamo sumnjivih ni oboljelih, a isto je i sa globalnom slikom, u ovoj populaciji do šest godina je vrlo malo oboljelih. Ukoliko bismo zatvorili vrtiće, zdravstveni radnici će ići na bolovanje da bi pazili djecu. Zato dajemo mogućnost da vrtići rade, a svaki rodiltje koji smatra da dijete ne treba ići, ne mora voditi dijete ako ima gdje da dijete boravi - istakao je Šeranić.

Dodao je i da su održani sastanci sa psiholozima, u vezi podrške ljudima kojima je naložena kućna izolacija.

Naveo je i da Institut za zaštitu zdravlja RS-a tenutno ima između 400 i 500 testova, a do kraja ove sedmice Svjetska zdravstvena organizacija će im dostaviti još oko 500 testova, što su, objasnio je Šeranić, dovolje količine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.