open-navfaktor-logo
search
Online Skupština KS
Ministar Vranić: Zašto građani ne žele da se vakcinišu, je li naručio viski u Hitnoj pomoći...
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo započela je burno, raspravom zastupnika Mahira Devića i predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerića.
09.08.2021. u 11:51
get url
text

Naime, Dević je upitao zbog čega je Kolegij Skupštine donio odluku o održavanju sjednice online.

Pitao je Okerića da li je njemu normalno da se sjednica održava online, a parada ponosa uživo.

Okerić mu je kazao da je ta odluka donesena u skladu sa Poslovnikom, epidemiološkom situacijom te da Kolegij ima pravo da donese takvu odluku.

Nakon usvajanja dnevnog reda počelo je razmatranje epidemiološke situacije koju je zastupnicima predstavio ministar zdravstva KS Haris Vranić. On je istakao kako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća.

- Testira se oko 500 i do 900 stanovnika, a broj pozitivnih kreće se od 6 do 25 stanovnika. Važno je da, kada se uporede brojke pozitivnih i testiranih, da nema priliva bolesnika u bolnice. Trenutno u toku današnjeg izvještaja imamo 35 bolesnika koji su hospitalizirani bez teške kliničke slike. Nemamo nijednog bolesnika na mehaničkoj ventilaciji – kazao je Vranić.

Istakao je da je Ministarstvo zdravstva KS i Krizni štab KS izvršio pripreme ukoliko dođe do četvrtog vala epidemije koronavirusa.

- Deveti je dan od kada smo prvi u BiH napravili "Dane otvorenih vrata", ali odziv građana nije zadovoljavajući, pored svih apela da se sugrađani vakcinišu. Pozvao sam i privatne i javne ustanove i preduzeća da direktori dostave spiskove uposlenika – naveo je Vranić.

Kazao je da se 72 posto stanovnika starijih od 65 godina vakcinisalo te da je tu postignut cilj i imunitet krda.

VEZANI TEKST - Zalihić: Vranić je u Hitnoj tražio da pije viski te da mu se ide kupiti u Mercator

- Problem nam je radno sposobno stanovništvo koje ne želi, iz ne znam kojeg razloga, da se vakcinišu. Pozivam zastupnike da se i oni uključe u promociju vakcinacije da to shvate kao vid obaveze. Pozivao sam zastupnike da se vakcinišu sa mnom u Zetri kako bismo privukli veći broj sugrađana. U narednom periodu nam dolaze vakcine raznih proizvođača, te pozivamo građane da do kraja augusta, možda i cijeli septembar, da se vakcinišu jer je vakcinacija jedini vid sigurne zaštite i vraćanja u normalne tokove. Pozivam da ne izazivaju sudbinu prvo sebi, a i onima koji ih okružuju. Nemojte vi biti razlog da nekoga zarazite i da završi smrtnim ishodom. Da se spriječe teže posljedice i da se omogući normalan život u KS – kazao je Vranić.

Dević je kazao kako Klub SDA smatra kako proces vakcinacije izmiče kontroli, te da se zbog malog broja zaniteresiranih građana boje da će doći u situaciju da se vakcine bacaju. Također, tražio je odgovor na pitanje koje će novitete uvesti kako bi se građani pozvali na vakcinaciju.

- Šta konkretno planirate poduzeti na promociji vakcinacije koja "škripi"? Mislimo da ne radite dovoljno već da se žalite – kazao je Dević.

I zastupnica Amra Hasagić postavila je pitanje u vezi sa zakazivanjem online sjednice.

- Da li je stav Kriznog štaba da se sjednica treba zakazati online, a predsjedavajući na bazi loše epidemiološke situacije sjednicu saziva online – pitala je Hasagić.

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić tražila je podatke koliko je građana vakcinisano, te kojom vakcinom. Zastupnik Senad Hasanović je također pitao zašto nemamo agresivniju kampanju u vezi s vakcinacijom, te zašto nema organiziranog prijevoza građana iz rubnih područja kako bi došli na vakcinaciju?

Ministar Vranić je kazao da Krizni štab nije dao nikakvu preporuku u vezi s online sjednicom niti je konsultiran u vezi s organiziranjem online zasjedanja.

- Prvom dozom vakcinisano je 140.500 građana KS, a revakcinisano 52.213 gađana KS. Oko 16 hiljada građana se do sada prijavilo da se vakcinisalo izvan BiH. Apelujemo na građane da se prijave, aplikacija za prijavu onih koji su se vakcinisali izvan BiH ne funkcioniše kako treba, odnosno više je nepouzdana i nakon naših upozorenja Zavod sa svojom informatičkom kućom to nije uspio da popravi – kazao je Vranić te je pozvao zastupnike da se ne uključuju samo u kampanju postavljanja pitanja već i promocije vakcinacije.

- AstraZeneca, Pfizer, Sinovac i Sinopharm su vakcine koje su se davale građanima KS – naveo je Vranić također.

Istakao je ministar Vranić kako je za agresivniju kampanju vakcinacije, te da je apelirao na Zavod za javno zdravstvo KS da se promoviše građanima.

Kazao je da je planiran prijevoz građana iz rubnih dijelova Kantona, te da se razmatra angažiranje kombija i minibuseva kojim bi se išlo davati vakcine, te da načelnici putem mjesnih zajednica obavijeste građane o tome, da se ide prema građanima i da ne čekaju da dođu da se vakcinišu.

- Razmatrano je i da se vakcinacija preseli u domove zdravlja, ali se planira i dolazak većeg broja vakcina, te se očekuje veći broj građana na vakcinaciji i stoga Zetra ostaje otvorena. A razmatra se vakcinacija i u domovima zdravlja – naveo je također.

Kazao je da se vakcina AstraZeneca prva pojavia i da je imala lošu kampanju i da je doživjela napade drugih farmaceutskih kampanja.

- Samo u Velikoj Britaniji oko 16 miliona građana primilo je tu vakcinu i bilo je 98 komplikacija, kada uzmete statistički po komplikacijama, na prvom mjestu to je Pfizerova vakcina, zatim Johnson i na nekom trećem ili četvrtom mjestu je AstraZeneca, ona je učinkovita vakcina i ne vidim razlog zašto bi se stavljala na nepouzdano mjesto – istakao je ministar.

Kazao je da se neće preuzimati nove količine vakcina ukoliko one ne budu potrebne.

Odgovorio je Vranić i na pitanje zastupnika Harisa Zahiragića, a u vezi s posjetom Hitnoj pomoći KS i navode direktora te zdravstvene ustanove Adema Zalihića da je prilikom posjete Hitnoj tražio da mu se servira viski, a kada su kazali da ga nemaju, rekao je da se neko pošalje da ga kupi u obližnjem marketu.

- Ja ne pijem uopće i u životu nisam probao viski. Nismo bili sami, sa mnom je bio sekretar Ministarstva. Ako sam ja to tražio u februaru, zašto nije objavio odmah da sam ja to tražio. Ja ne pijem i posebno ne u vrijeme službenog rada i da dođem u ustanovu i tražim viski. To govori o njemu samom, kojeg vi promovirate i stavljate na važnu funkciju – kazao je Vranić.

Između ostalog, kazao je da neće biti poticaja stanovništvu kako bi se vakcinisali jer takva praksa nije urodila plodom ni u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.