open-navfaktor-logo
search
Pogođeni zemljotresom
Ministar Ramić najavio pomoć povratnicima u Bosanskoj Kostajnici
Nakon što je 29. decembra 2020. godine Bosansku Kostajnicu zadesio zemljotres i tom prilikom načinjena veća materijalna šteta, pomoć stanovništvu je neophodna.
13.01.2021. u 12:29
get url
text

Iako se štete još procjenjuju i zbrajaju, u ovoj općini je proglašeno vanredno stanje, a najteže su pogođeni objekti starije gradnje, pa i oni od javnog značaja.

Kako pomoći stanovništvu Bosanske Kostajnice, u zgradi Vlade Federacije BiH, danas su razgovarali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.

- Zajedno sa saradnicima posjetio sam Medžlis IZ Bosanska Kostajnica sastao se sa glavnim imamom i Izvršnim odborom Medžlisa, te obavio razgovor sa načelnikom Općine Bosanska Kostajnica Nikolom Janjetovićem. Zemljotres je bio veoma snažan nakon čega je nastala velika uznemirenost cijelog stanovništva. Pored nekoliko povrijeđenih, ljudskih žrtava, Bogu hvala, nije bilo. Međutim, materijalne štete su zaista velike. Na džamiji i munari su vidna oštećenja. Slična je situacija sa zgradom Medžlisa. U stalnom smo kontaktu sa našim predstavnicima u Bosanskoj Kostajnici i pratimo stanje, pogotovo stanje povratnika. Zahvalan sam na interesovanju ministra Ramića da odmah pomogne koliko je to u ovom momentu moguće - kazao je muftija Kudić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će izdvojiti finansijska sredstva za pomoć stanovništvu.

- Proteklih dana smo pratili situaciju u povratničkim zajednicama o načinjenoj šteti prouzrokovanoj zemljotresima, a najteže je u Bosanskoj Kostajnici. Odmah ćemo pomoći koliko je to moguće, a nakon što se završe sve procjene šteta, pomoći ćemo značajnije. Sa muftijom Kudićem smo dogovorili podršku gdje je trenutno najpotrebnija, dio sredstava ćemo doznačiti i Općini Kostajnica. Teško je gledati slike razrušenih objekata, ali što je najvažnije, u ovom momentu nije bilo ljudskih žrtava. Povratnicima ćemo pomoći, pozdravljamo pojedince i institucije koje su već pritekle u pomoć, pozivamo druge da učine isto - zaključio je Ramić.

Ramić i Kudić su razgovarali i o drugim projektima koji će biti realizirani za potrebe vjerske zajednice koja pripada Muftijstvu bihaćkom, saopćeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.