open-navfaktor-logo
search
Saniranje posljedica
Ministar privrede KS pojasnio detalje poziva privrednicima: Dobili smo veliki broj prijava, ovo su uvjeti
Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Draško Jeličić pojasnio je detalje Odluke Vlade KS i Ministarstva privrede KS o javnom pozivu za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaće za mjesec mart.
11.04.2020. u 13:44
get url
text
Draško Jeličić

- Koliko je meni poznato, mi smo kanton koji je prvi reagirao. Ovo je jedna kratkoročna mjera kojom želimo da pomognemo privrednicima. Ja bih želio da istaknem da su kriteriji za prijavu na ovaj javni poziv, zbog povišenih mjera zaštite zdravlja, omogućeni našim privrednicima putem web stranice Ministarstva ili putem pošte. Ono donošenje na šalter je nemoguće uraditi – kazao je Jeličić.

Osvrnuo se i na četiri kriterija koja su definirana u javnom pozivu, te je u tom kontekstu kazao da prijavu mogu dostaviti samo ona pravna lica koja imaju sjedište na području KS.

- Drugi je da im je zabranjeno obavljanje djelatnosti naredbama štabova civilne zaštite i u prilogu tog našeg poziva su 42 djelatnosti. Molim vas, u štabovima civilne zaštite ne sjede uposlenici Porezne uprave. Oni naredbe nisu izdavali po ovim SKD pravilima. Mi smo napravili detaljnu analizu. Moguće je da se negdje pogriješilo, ali u ovoj listi postoji i peta rubrika u kojoj su dati određeni komentari. Ova lista nije zakovana. Ona je napravljena sa najvećom mogućom pažnjom i nastojali smo da nigdje ne napravimo grešku – pojasnio je Jeličić.

Još jedna obaveza koju pravna lica pri prijavi moraju ispuniti je da su ispunili obaveze na osnovu javnih prihoda zaključno sa 31. decembrom 2019. godine.

- Mi smo za ovo dobili od Porezne uprave podatke koji jasno tumače ko je izmirio i ko nije izmirio i mi ćemo to upoređivati. Četvrto je da su zadržali broj prijavljenih radnika na dan 31. mart u odnosu na prethodni mjesec. I ove podatke smo dobili od Porezne uprave – izjavio je Jeličić.

Ministar privrede KS je dodao da je već stigao veliki broj prijava, te je naglasio da, kako je kazao, „mnogi nisu sposobni da popune ni najobičniji obrazac kada plaćaju nešto u pošti ili banci“.

- Dobili smo jako veliki broj prijava koje su pogrešno popunjene. Nema potpisa, na pogrešnom mjestu potpis, nema pečata, prijava poslana na obje adrese u općini. Nema potrebe. Mi smo općinama koje imaju veliki broj poslodavaca dali dvije web adrese da bismo vam omogućili da što prije se prijavite, ali nema potrebe da jednu firmu prijavite na dvije adrese, pravite nam zabunu, otežavate rad ljudi koji su se angažirali na ovim poslovima. Samo će nas to nepotrebno usporiti u radu – kazao je Jeličić.

Govoreći o tome zašto su iz ovih mjera izostavljeni hoteli i turističke agencije, Jeličić je kazao da svi znamo da je njima pad gostiju onemogućio rad, te da je Turistička zajednica prva reagirala i odmah napravila preraspodjelu sredstava da bi se ona namijenila tim djelatnostima.

- Ovaj prijedlog je razmatran na sjednici Vlade prošle sedmice, kada smo zaključili da Turistička zajednica nije dala precizne upute za raspored sredstava, što je jučer reagirano, pa smo dobili prijedlog koji detaljno obrazlaže na koji način i sa kojim sredstima raspolaže Turistička zajednica, da bi ih usmjerila prema ovim djelatnostima. Ove djelatnosti neće dobiti iz dva pravca poticaj, nego samo onoliko koliko je potrebno da se relativno mogu umiriti probleme u ovoj grani, koja je u ovoj pandemiji pretrpjela najveći poraz – izjavio je ministar privrede KS.

Dodao je da se razmatraju mogućnosti dalje pomoći svim privrednim granama, ali da aktivnost se ne može provoditi bez Vlade FBiH i općina.

- Svi ćemo raspakovati svoje budžete i umjesto onog razvojnog, kako je bio plan na početku 2020. godine, svi će biti stabilizacioni. Mobilisat ćemo veliki broj aktivnosti koje se neće moći realizirati zbog pandemije koronavirusa i usmjeriti ih prema privredi KS – zaključio je Jeličić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.