- Očekujem da će se Međunarodni krivični sud u Haagu brzo obratiti Interpolu kao i državama ugovornicama i zatražiti od njih provedbu tog naloga - rekao je Bushman za list "Bild am Sonntag".

Bushman je pojasnio da bi Njemačka tada bila obvezna lišiti slobode Putina ako uđe na njemački teritorij i predati ga Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu.

Jučer je njemački kancelar Olaf Scholz tokom posjete Japanu pozdravio potjernicu ICC-a protiv Putina, rekavši da nitko nije iznad zakona.

U petak je ICC izdao naloge za hapšenje Putina i njegove predstavnice za prava djece.

- Danas, 17. marta 2023, Predraspravno vijeće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje protiv dvije osobe u vezi sa situacijom u Ukrajini, gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina i gospođe Marije Aleksejevne Lvove-Belove - naveo je ICC.

ICC optužuje Putina da je odgovoran za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece) i protupravnog premještanja stanovništva (djece) s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Sud je rekao da postoje razumni razlozi za vjerovanje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine.