open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Ministar Podžić s komandantom NATO štaba u Sarajevu: O Pregledu odbrane i knjiženju vojne imovine
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u službenu je posjetu primio komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadnog generala Williama Edwardsa.
24.08.2020. u 12:23
get url
text

General Edwards se zanimao za aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u uvjetima pandemije COVID-19, kao i provedbi dokumenta Pregleda odbrane. Ministar Podžić i general Edwards razgovarali su i o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine te realizaciji zadaća MO BiH proisteklih iz Programa reformi.

Ministar Podžić je istaknuo da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH posvećeni ispunjenju zadaća iz Pregleda obrane, ali da provedba Plana razvoja i modernizacije OS BiH 2017.-2027., koji iz toga proizilazi, ovisi od finansijskih sredstava koje treba izdvojiti za 16 projekata modernizacije.

U pogledu provedbe Programa reformi, kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo krajem 2019. godine i koji je nakon toga dostavljen sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu, ministar Podžić je naglasio da Ministarstvo odbrane BiH aktivno radi na ispunjenju zadaća iz ovog dokumenta. On je istaknuo da će jednako tako biti važno i ispunjenje zadaća koje u Programu reformi stoje pred ostalim ministarstvima iz sastava Vijeća ministara BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.              

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a general Edwards je obećao svaku moguću pomoć u daljim aktivnostima MO i OS BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.