open-navfaktor-logo
search
Ratni komandanti
Ministar Osmanović: Bosna i Hercegovina nedjeljiva je domovina
Povodom predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večeras je u Memorijalnom centru na Kovačima održana Akademija ratnih komandanata Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
16.11.2021. u 22:20
get url
text
Ratni komandanti

Akademija, u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja i JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, okupila je brojne ratne komandante, koje je uvodnim govorom pozdravio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović.

Kako je naveo ministar, odbrana BiH od agresije je velika historijska tema, ali svi se slažu da je strateška bila odbrana Sarajeva, to jeste ona je bila od presudnog značaja za historijski tok nesalomljivog i čudesnog otpora Armije RBiH i Prvog korpusa.

- Zato priča o Sarajevu ima s razlogom emocionalni naboj svih patriota u BiH prema ovoj historijskoj činjenici, jer se tada osvajala i branila vlastita sloboda i pravo na život. Trebamo ovakve datume posebno njegovati u kulturi sjećanja radi njihove bezvremenske historijske težine, koja daje veliki simbolički potencijal - rekao je ministar Osmanović.

Podsjetio je da je Sarajevo bilo i prostor antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, da bi nakon pola stoljeća po tom istovjetnom impulsu Bosanci opet pružili otpor novom remoduliranom fašizmu sljedbenika Radovana Karadžića, koji su htjeli etnički podijeliti i pokoriti državu BiH.

- Zato na ovaj dan moramo se sjetiti svih najviših vrijednosti, slobode i odbrane svih građana, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost. U tom kontekstu način i odabir onoga čega se trebamo i moramo sjećati jedno je od suštinskih pitanja našeg društva. Nažalost, kod nas je sjećanje selektivno i filtrirano kroz društveno-politički odnos u kojem se historijski događaji posmatraju bez konteksta i korelacija s vremenom u kojem su se odigrali. Tužno je i što smo često svjedoci izjavama kojima se poriču činjenice i njeguje kultura laži i zaborava. Zato moramo posebnu pažnju poklanjati ovakvim skupovima u kojim ćemo pričati o svakom uzvišenom činu hrabrosti vojnika Armije RBiH kao civilizacijsku vrijednost odbrane života pred silom zla i destrukcije - naglasio je ministar Osmanović.

Ta potencijalna destrukcija, kako je dodao, ponovo prijeti iskrivljivanjem istine, nametanjem sumnje i smutnje, te unošenjem huškačke retorike na tlo ove, krvlju natopljene, naše domovine.

- Domovine, ispred koje nemamo drugu, i historije koju sa sobom nosi. Svi vi koji ste večeras prisutni ovdje, ali i oni koji nažalost nisu, dio ste te historije i u konačnici slobode. Sa ovog metafizičkog prostora šehidskog mezarja na Kovačima mi danas šaljemo poruku o nedjeljivoj Bosni i Hercegovini, te da borba i žrtva ovih ljudi nije bila uzaludna. Mukom stečena sloboda, neće biti predmetom daljih sukoba i podjele - poručio je ministar Osmanović.

U okviru večerašnje Akademije održana je i panel diskusija, u kojoj su učestvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, general Vahid Karavelić, te profesor geopolitičkih studija Izet Bijedić.

Ahmed Kulanić, direktor JU Fond Memorijala, kazao je da se ovakva vrsta akademije održava prvi put ove godine, ali da postoji tendencija da ovakva okupljanja postanu tradicionalna na ovaj datum. Prema njegovim riječima, na taj način žele odati poštovanje prema učesnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji su dali neizmjeran doprinos i omogućili da danas možemo uživati u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj BiH, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.